Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 24/11/2008


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Λυπάμαι αλλά αδυνατώ!
Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω το θέμα επειδή τρέχει πολύ γρήγορα. Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να προλάβεις τα γεγονότα. Και τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα! Δεν αντέχει ούτε κι αυτή η ζώνη ασφαλείας. Με το ζόρι σε κρατάει να μην εκσφενδονιστείς από το παρμπρίζ και βρεθείς να ταξιδεύεις στο διάστημα.
Τι να πρωτοπρολάβεις; Ονόματα; Ημερομηνίες; Ιντριγκες; Και η βυζαντινή ιστορία αυτοπροσώπως ωχριά μπροστά της. Δεν υπάρχει περίοδος της Ιστορίας με τόσα ονόματα, μάχες και ημερομηνίες για να απομνημονεύσεις. Ανέκαθεν ήταν βραχνάς για μαθητές! Και έλεγες δεν θα τελειώσω; Θα τελειώσω και ούτε καν θα ασχοληθώ ξανά.
Φρούδες ελπίδες!
Όσο και αν έχει εισέλθει η υψηλή τεχνολογία τα πράγματα είναι τρομερά δύσκολα. Μπερδεύεσαι ακόμα περισσότερο διότι η τεχνολογία ανακαλύπτει και παρουσιάζει λεπτομέρειες που αυξάνει το ψαχνό του κειμένου. Οπότε τι είχαμε τι χάσαμε! Μια από τα ίδια και εμφανίζεται φάτσα φόρα η Βυζαντινολογία πάλι μπροστά μας και μας ταλαιπωρεί.
Ας βρεθεί ένας χριστιανός και να πει ότι κατάλαβε τι ακριβώς συμβαίνει. Μόνο γενικά και αόριστα. Οικόπεδα από εδώ, οικόπεδα από εκεί, κάτι ακίνητα παραπέρα, πακτωλός χρημάτων και ένα πλήθος άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων. Εγώ εμπλέκομαι; Δεν ξέρω! Μπορεί!
Και μέσα σε όλη αυτή τη παραζάλη κινδυνεύει να ξεχαστεί η άλλη παραζάλη ενός άλλου οικονομικού κραχ που ταλανίζει όλη την υδρόγειο. Ποιο κραχ να παρακολουθήσουμε;
Ποιες τιμές να συγκρίνουμε; Της κτηματαγοράς ή της καθημερινής διαβίωσης;
Μπορούμε να συντηρήσουμε την πισίνα μας ή είναι φθηνότερο να απολαύσουμε το κολύμπι μας στην πλαζ έστω και μιας λιμνοθάλασσας;
Λυπάμαι αλλά αδυνατώ!
Θα εμπλακώ σε μια δίνη προσθαφαιρέσεων και εκτιμήσεων μέχρι το τέλος του βίου μου. Θα μετρώ και ξαναμετρώ ώρες και μέρες ατελείωτες. Μια ζωή ολόκληρη ανάμεσα σε λεπτομερείς ισολογισμούς και τιμολογιακή πολιτική προμηθευτών και πελατών.
Επειδή υπάρχει και η άλλη όψη του ...φεγγαριού.
Η ξεχασμένη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου