Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 15/06/2010


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   15/06/2010

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Μας σκόνταψαν!
Μια χαρά πηγαίνουμε αλλά μας την έπεσαν. Και προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως η ...χαρά είναι για την εικόνα που δείχνει η χώρα για το ΔΝΤ. Σαν πρώτη φάση καλά πάει. Σειρά της τώρα, μην παραπονιέστε! Πρέπει να ανανήψει η ασθενούσα. Ακόμα στην εντατική βρίσκεται και εκεί θα βρίσκεται. Και αντί να την κακολογούμε και να διασπείρουμε φημολογίες και τρομολαγνικά σενάρια καλό θα είναι να συμπαραστεκόμαστε και να της πάμε κανένα μπουκέτο λουλουδάκια για να χαρεί και αυτή η καημενούλα! Για να νιώσει τουλάχιστον ότι έχει κάποιον κοντά της.
Αλλά επανήλθε η Moodys -καμία σχέση με τα Goodys - και μας σκόνταψε με την νέα της υποβάθμιση μόλις χτες το βράδυ. Και δεν μας κατέβαζε ένα σκαλοπάτι. Τέσσερις ολόκληρες βαθμίδες! Διότι σου λένε εκεί πρέπει να είστε μαζί με τα υπόλοιπα ...λουλούδια. Στην κατηγορία χωρών που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μη μπορέσουν να ξοφλήσουν το χρέος τους.
Δηλαδή να μην αφήσουν την ασθενούσα να χαρεί λίγο την βελτίωσή της. Εκεί που έβλεπαν η ΕΕ και το ΔΝΤ ότι κάτι πάει να φανεί στο βάθος του τούνελ έρχονται οι φίλτατοί μας και ...γκαπ, μια στο κεφάλι. Όχι, κυρία μου, πού πας; Πήραν τα μυαλά σου αέρα και σκέφτεσαι να αφήσεις την εντατική; Κάτσε φρόνιμα μην σου τραβήξω και το σωληνάκι με το οξυγόνο!
Διότι η Moodys δεν θέλει να υπάρξει θετική εικόνα της χώρας. Διότι χάνει έτσι το παιχνίδι της. Χάνει τα στοιχήματα που θέλουν την χώρα να καταβυθίζεται. Αμέτρητα συμφέροντα που έχουν ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία. Αν δεν υπάρχει ζωντάνια στο παιχνίδι πώς θα καταφέρει να κρατήσει κοντά της τους τζογαδόρους. Εδώ θέλουμε και άλλους, θα χάσουμε και αυτούς που είχαμε; Πώς θα κρατήσουμε καθαρό όνομα στη γειτονιά; Θα βγούμε ψεύτες και δεν θα μας έχει κανείς εμπιστοσύνη. Διότι τα σενάρια που κυκλοφορήσαμε πρέπει να επαληθευτούν και για να επαληθευτούν πρέπει να ρίξουμε τη χώρα στα ...σκουπίδια! Πώς θα υποτιμήσουμε τις θετικές αξιολογήσεις; Ρίξε μια υποβάθμιση να φέρουμε μια αναταραχή στην αγορά. Και ας κάνουμε την ζωή της χώρας δύσκολη σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.
Και από την άλλη, πάει να σηκώσει μύτη και το ευρώ. Και αυτό πάει να χαλάσει τα σχέδια της Moodys που αλλιώς τα λογάριαζε και αλλιώς της βγαίνουν. Πώς να κρατήσει τους πελάτες της; Άκρατη πίεση για να χρεοκοπήσει τουλάχιστον μια χώρα της ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή πρόχειρη έχουμε την Ελλάδα, οπότε πρέπει να της τραβήξουμε το σωληνάκι!
Και η ΕΕ τι κάνει;
Απλώς ακούει τα αποφασίζουμε και διατάζουμε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου