Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 18/06/2010


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ"  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   18/06/2010

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Η ακμή της παρακμής!
Τι σχέση μπορεί να έχει μια καθηγήτρια οικογενειακού δικαίου και ένα γαμήλιο πάρτι; Απολύτως καμία! Ένα κακοποιημένο παιδί, με την ευωχία του καταστρώματος ενός ένδοξου θωρηκτού; Μα βεβαίως καμία! Απολύτως καμία!
Οι εικόνες και οι παραπλήσιές της φυσικά δεν έχουν καμία σχέση. Η σκέψη που κατεύθυνε πράξεις και ...οράματα είναι ακριβώς η ίδια. Η ίδια σκέψη οδηγήθηκε σε ίδια μονοπάτια και δημιούργησε διαφορετικές εικόνες αλλά ένα φρικτό όμοιο αποτέλεσμα.
Η μοναδικότητα που υποτίθεται ότι προσφέρει η γνώση και η μελέτη στη διαμόρφωση του χαρακτήρα είναι η ίδια ακριβώς που προσφέρει η ισχύς του πλούτου και η ιππασία του καλαμιού της δημοσιότητας. Αυτό αποδεικνύεται τουλάχιστον στους χαλεπούς παρακμιακούς καιρούς που ζήσαμε και ζούμε. Διαφορετικές οδοί που αδυνατούν να προσαρμόσουν χαρακτήρες και προσωπικότητες. Η γνώση και ο πλούτος έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ. Στις μέρες μας προστέθηκε και ...ο γυάλινος κόσμος!
Πανεπιστημιακός μητέρα σύρθηκε στα δικαστήρια για κακοποίηση του θετού της γιού. Ανώτατος δικαστικός ο πατέρας ενεφανίσθη ...αμέτοχος σε όποια προσπάθεια. Το πολεμικό θωρηκτό σύρθηκε σε ένδοξες στιγμές ενός ...γκλαμουράτου λάιφστάιλ. Πρωτόγνωρα γεγονότα; Σημεία των καιρών; Αδυναμία σκέψης και εμφάνιση ενός έντρομου παραλογισμού;
Δυο διαφορετικές εικόνες που προσφέρουν μοναδικές παρενέργειες ενός μοναδικού κόσμου. Ενός μικρόκοσμου που προσπαθεί να επιταχύνει την κατακόρυφη πτώση. Οι ενέργειες της θετής μητέρας - καθηγήτριας οικογενειακού δικαίου - καταδικάστηκαν με τριετή αναστολή.
Ο ...διασυρμός του θωρηκτού εξομαλύνθηκε με την επιστροφή της δωρεάς ως απαράδεκτη και την απαίτηση δημοσίας συγγνώμης; Με ποιά λογική θα δοθεί συγγνώμη; Με την ίδια λογική που προετοιμάστηκε το πανηγυράκι της φιέστας; Διότι η ίδια λογική θα μπορούσε να τους αποτρέψει να κάνουν επίδειξη μιας ματαιόδοξης ισχύος. Όπως και η επίδειξη ισχύος μιας ανώτατης μόρφωσης δεν μπορεί να ανεχτεί την μειονεκτικότητα του απογόνου τους, έστω και θετού.
Όταν ο πλούτος και των δύο πλευρών διανέμεται και διασύρεται για αλλοπρόσαλλους και ματαιόδοξους σκοπούς εκείνη τη στιγμή επέρχεται και η ηρεμία της ψυχής. Σύμφωνα πάντα με τα σήματα που εκπέμπουν οι δικές τους ατομικές κεραίες. Διότι αυτό νομίζουν, αυτό πιστεύουν και επίσημα διατρανώνουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Και νιώθουν απλόχερα ευτυχισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου