Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ."ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 22/09/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!
Ούτε η ίδια δεν ξέρει τι θέλει. Ίσως ξέρει, αλλά αδυνατεί να οριοθετήσει τις σκέψεις, τις απόψεις και τις επιθυμίες της. Προφανώς ο στόχος της και ο απώτερος σκοπός της είναι να βρίσκεται σε μια κατάσταση ευημερίας. Αδυνατεί τις ισχνές ημέρες και την ταλαιπωρία της καθημερινότητας. Τα άγχη και οι δύσκολες μέρες δεν της πηγαίνουν καθόλου. Διότι θέλει πάντα να βρίσκεται σε μια κατάσταση παχέων αγελάδων. Και ποιός δεν θέλει, δηλαδή, σήμερα. Θα πρέπει να είναι βλάκας κάποιος που να του αρέσει να ταλαιπωρείται και να στριμώχνεται στην ουρά της καθημερινότητας.
Τα ιδανικά και τα  ιδεώδη παρελθόντων ετών δεν τον εντυπωσιάζουν. Η ιστορία του παρελθόντος και του παρόντος δεν τον συγκινούν. Τον βρίσκουν αμέτοχο στη συνέχιση της ιστορίας του τόπου του εφόσον δεν συντελούν στην άνεση της καθημερινότητας. Η μίζερη ζωή του τώρα αντιμάχεται με το μεγαλείο του τότε. Και αναλόγως αποφασίζει.
Γιατί άραγε να επιζητούν την επιστροφή στο παρελθόν ο ένας στους επτά Γερμανούς; Αναζητούν το παρελθόν μιας διχοτομημένης Γερμανίας το 15% των 82 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Είναι γεμάτη νοσταλγία για την εποχή που υπήρχαν δύο Γερμανίες. Ασχετο αν τότε κυκλοφορούσε ένας αέρας ευτυχίας και ελπιδοφόρας αλλαγής για ένα νέο ξεκίνημα και τους αναπτέρωνε το ηθικό η αύρα μιας καινούριας ζωής. Τότε! Τώρα;
Το δύσκολο σήμερα τους κάνει να αναζητούν εποχές από το παρελθόν που η καθημερινότητα τους ήταν πιο λαμπρή. Χωρίς τις δυσκολίες του παρόντος. Με όποιο τίμημα. Προφανώς τα εθνικά ιδεώδη και η εθνική ιστορία δεν υπερτερούν της καθημερινότητας. Πρέπει να περνάμε καλά. Και αν δεν περνάμε καλά, τότε προσπαθούμε να το επιτύχουμε.
Η τρέχουσα διαβίωση δεν μπορεί να αντέξει των μόνιμων χαρακτηριστικών μιας κοινότητας. Αδυνατούμε να δεχτούμε ότι χάριν της πατριδογνωσίας θα αντέξουμε οποιεσδήποτε υποχωρήσεις όσον αφορά την ποιότητα μιας καθημερινής μέρας.
Επειδή η καθημερινή μέρα είναι που μας πονάει.
Το Σαββατοκύριακο είναι για διακοπές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου