Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   30/05/2008


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Καταφθάνουν τα κίνητρα για την ανακύκλωση!
Ανακυκλώστε για να πάρετε επιδότηση διαμηνύει το ΥΠΕΧΩΔΕ στους Δήμους ανά την επικράτεια. Πιο κάτω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών είμαστε και πρέπει τουλάχιστον να πιάσουμε τη βάση.
Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, ένας δήμος που συλλέγει έως οκτώ κιλά ανά κάτοικο σε ετήσια βάση θα επιδοτείται με 30 ευρώ ανά τόνο. Από 8-15 κιλά με 40 ευρώ ανά τόνο, από 15-20 κιλά με 50 ευρώ ανά τόνο και ούτω καθεξής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, με βάση το σύστημα αυτό, έως το 2011 θα έχουν τριπλασιαστεί οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων που συλλέγονται (φθάνοντας τους 200.000 τόνους), ενώ η χρηματοδότηση των δήμων για τους μπλε κάδους θα φθάσει τα 8 εκατ. ευρώ.
Δεν απομένει πια παρά να εκπαιδευτούν οι πολίτες και να ασχοληθούν με το ...έθιμο της ανακύκλωσης. Διότι για να αυξήσει έσοδα ο Δήμος από την ανακύκλωση πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες. Αν δεν ...παραφουσκώσουν οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν γίνεται να έρθει η επιδότηση.
Και τα έσοδα του Δήμου σίγουρα είναι και δικά μας έσοδα αφού έτσι κι αλλιώς θα χρησιμοποιηθούν υπέρ του γενικότερου συνόλου του Δήμου. Και όταν λέμε Δήμος δεν εννοούμε το Δήμο σαν υπηρεσίες μόνο. Δήμος είμαστε εμείς οι πολίτες.
Χώρια που με την οικιακή ανακύκλωση συμβάλλουμε υπέρ της βελτίωσης του περιβάλλοντος.
Αλλά δυστυχώς η ...ανακυκλωτική συνείδηση κοιμάται ύπνο βαθύ. Συν το γεγονός ότι δύσκολα ο άλλος θα μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια του σε κομβικό σημείο με μπλε κάδους που είναι μακριά από το σπίτι του, από τη γειτονιά του. Μακριά βρίσκεται ...η Ιθάκη!
Άσε που μπορεί οι μπλε κάδοι να ...ενοχλούν το άνετο πάρκιγκ οπότε κατά τα βαθιά μεσάνυχτα τους μεταφέρουμε κι αλλού!
Δώστε και στους δημότες κι ένα μικρό ποσοστό από την επιδότηση! Μην είστε τσιγκούνηδες!
Τότε να δείτε συμμετοχή στην ανακύκλωση! Διότι σήμερα τίποτα δεν γίνεται τζάμπα.
Για ξένους θα δουλεύουμε;
Διότι το περιβάλλον ...δεν είναι δικό μας.
Είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου