Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ"  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  31/12/2008


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Οι πρεσβευτές των ξένων χωρών δεν είναι παντοτινοί και μόνιμοι κάτοικοι της χώρας στην οποία φιλοξενούνται. Αλλάζουν τόπο όπως ακριβώς και οι στρατιωτικοί.
Μετά από αρκετά χρόνια παραμονής στην Ελλάδα ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας κ. Σάιμον Γκας απεχώρησε για άλλο πόστο. Και δεν είναι άξια μνείας η αποχώρηση του όσο οι εξωστρεφείς δηλώσεις του για την παραμονή του στην Ελλάδα. 
Είναι σαν να πήγαμε εμείς απέναντι και είδαμε τους εαυτούς μας. Και προσπαθούμε να χαρακτηρίσουμε τους εαυτούς μας. Διότι διαφορετικά δεν γίνεται. Είναι τρομερά δύσκολο να χαρακτηρίσεις και να επαινέσεις ή να κατηγορήσεις κάτι που θεωρείς ως το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου. Είναι αδιανόητο να καθίσεις να αναλύσεις και να θαυμάσεις το δικό σου χαρακτήρα.
Ο Βρετανός πρέσβης αποχωρεί από την Ελλάδα κουβαλώντας μαζί του σίγουρα επιρροές του ελληνικού ...φαινομένου. Ξεχώρισε τη διαφορά μεταξύ βορείων και νοτίων. Ανάπνευσε ελληνική ψυχραιμία και γεύτηκε ελληνική παρέα. Και έριξε περισσότερο φως στη βόρεια εσωστρέφειά του. Εντυπωσιάστηκε από τις παραμικρότερες λεπτομέρειες της εξωστρεφούς συμπεριφοράς του Νεοέλληνα, στοιχεία που για μας είναι αόρατα αλλά πανταχού παρόντα.
Δεν μπόρεσε να μεταφράσει τη λέξη παρέα στη γλώσσα του. Την πραγματική της σημασία και όχι τη μετάφραση του λεξικού. Δεν μπόρεσε παρά να θαυμάσει τη σημασία που δίνουμε στους οικογενειακούς δεσμούς και τη φιλία και την επιμονή μας να χαιρόμαστε τη ζωή, την ανοιχτόκαρδη διάθεση μας, τη γενναιοδωρία μας και την αίσθηση αξιοπρέπειας και ευπρέπειας. Και συνεχίζοντας παραδέχεται ότι το ταλέντο των Ελλήνων ξεχειλίζει σε κάθε τομέα, από τις καλές τέχνες ως τον κάθε τομέα δουλειάς και δημιουργίας. Και καταλήγει μεταξύ άλλων με τη φράση... Σ’ ευχαριστώ Ελλάδα.
Ο Βρετανός συγγραφέας Lawrence Durrell είχε γράψει ότι “άλλες χώρες μπορούν να σε κάνουν να ανακαλύψεις έθιμα ή παραδόσεις ή τοπία. Η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο σκληρό : την ανακάλυψη του εαυτού σου”.
Οι ξένοι καθώς μας ζουν ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους δια μέσου ημών.
Εμείς πότε θα ανακαλύψουμε τους δικούς μας εαυτούς;
Για να πάψουμε πλέον να αλληλοθαυμαζόμαστε μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου