Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 11/1/2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   11/01/2011





Τζάμπα οι χαρές! 

Τζάμπα και τα πανηγύρια! Είπα και εγώ! Πού να ναι άραγε κρυμμένοι και δεν τους βλέπουμε; Πού χαντακώνονται; Σε τίποτα σκοτεινά δωμάτια και δεν τους παίρνει κανείς είδηση;
Είναι τέτοια η παρουσίαση όμως που δίνει λανθασμένες εντυπώσεις. Έτσι για να ξεχνιόμαστε και να λέμε ότι κάτι κάνουμε και εμείς. Αμ δε, όμως! Άνθρακες ο θησαυρός!
Το έλεγε ξεκάθαρα. Πρωταθλητές στο εξωσχολικό διάβασμα οι Έλληνες μαθητές. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Αφού το διάβασα και φωναχτά μπας και έκανα λάθος. Δεν μπορεί να έχουν πρόβλημα και τα αφτιά μου! Όχι, το έλεγε καθαρά και το εννοούσε. Μέχρι να τελειώσει όλο το κείμενο. Γιατί κάπου εκεί στο τέλος έλαμψε όλη η αλήθεια!
Πρωταθλητές στο εξωσχολικό διάβασμα οι Έλληνες μαθητές σύμφωνα με έρευνα του προγράμματος PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Να και ένας θετικός πρωταθλητισμός. Έσπασε ο διάολος το ποδάρι του. Παίρνεις λίγο τα επάνω σου. Λίγο το έχεις; Πρωταθλητές στο διάβασμα! Αν και η ίδια έρευνα έλεγε ότι δεν είναι και ιδιαίτερα επιμελείς στη μελέτη των σχολικών βιβλίων. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Κακό σημάδι αυτό!
Δήλωσαν, λέει, οι 15χρόνοι Έλληνες μαθητές ότι διαβάζουν για δική τους ευχαρίστηση σε ποσοστό 82,5%.  Χαράς ευαγγέλια! Κάτι καμπάνες που ακούστηκαν στο βάθος; Ήταν από τα πανηγύρια. Βγήκαν στους δρόμους γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές διαλαλώντας χαρούμενα τη μεγάλη αλλαγή των βλασταριών τους. Επιτέλους! Τι άνοιξη κι αυτή; Ανάσταση στη μέση του χειμώνα! Και μέσα στο γενικό χαροκόπι οι μαθητές να αναρωτιούνται τι τάχα να τρέχει!
Και όμως, οι μαθητές στην ελληνική επικράτεια διαβάζουν. Διαβάζουν και ...μορφώνονται. Όχι όμως λογοτεχνία που σημείωσε πτώση σε σχέση με το 2000. Αλλά διαβάζουν. Αυτό έχει σημασία. Ας διαβάζουν και ...τις ετικέτες από τα αλκοολούχα. Σημασία έχει να διαβάζουν. Γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται καμιά φορά. Μπορεί να χάσουν τελείως και την ικανότητα της ανάγνωσης. Αρκεί που διαβάζουν. Και ας είναι και κόμικς, περιοδικά και διάφορα συναφή σύμφωνα με τις δηλώσεις τους. Όσο αφορά την ανάγνωση λογοτεχνίας, εφημερίδων και δοκιμίων (!) είναι κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ με σχεδόν κατακόρυφη πτώση!
Μια δραμαμίνη κανείς; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου