Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 26/10/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Η εκπαίδευση στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν μια τραγική ιστορία!
Κυκλοφορεί ανεξέλεγκτη και δελεάζεται ποικιλοτρόπως από ...τις καραμέλες που τις προσφέρονται. Αγόγγυστα ακολουθεί θεούς και δαίμονες που υπόσχονται μεταλλάξεις, εξελίξεις, αναβαθμίσεις και όλων των ειδών τις σύνθετες λέξεις με πρώτο παράγωγο μια πολλά υποσχόμενη πρόθεση. Και έτσι έχει μάθει να διάγει τον βίο της. Και της αρέσει. Διότι η ζάχαρη ανέκαθεν ήταν δέλεαρ για τους αναγκαστικά παραστρατημένους νεανίες και νεανίδες. 
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι μια τραγική ιστορία.
Το όνειρο χιλιάδων οικογενειών για ένα ...βραχιόλι στο χέρι συνεχίζει να είναι κάλπικο και το πολύ πολύ ...επιχρυσωμένο. Και αυτό με την πάροδο του χρόνου ...ξεφλουδίζει. Ποτέ η εκπαίδευση δεν ήταν ...μασίφ!
Τα πειραματικά εργαστήρια από ιδρύσεως νεοελληνικού κράτους προσπαθούν να μιμηθούν και να προσαρμόσουν με ανεπιτυχές αποτέλεσμα.
Η εκπαίδευση χωλαίνει. Τις πταίει; Ουδείς γνωρίζει!
Και ο ευρών αμειφθείσεται! Και όποιος καταφέρει να ξεβαλτώσει την ...εκπαιδευτική πεδιάδα πρέπει αυτομάτως να ανακηρυχθεί νέος εθνάρχης όλων των Ελλήνων! Διότι θα καταφέρει να δώσει ένα νέο ξεκίνημα σε μια χώρα που ταλαιπωρείται. Θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα να βρει την χαμένη της ταυτότητα και ένα νέο άρωμα ζωής! Θα πρέπει να αλλάξει το κύτταρο της οπτικής γωνίας των πραγμάτων που αυτή τη στιγμή είναι στρεβλό!
Πώς θα το ξεριζώσει; Πρέπει πρώτα να θέλει να το βρει! Να θέλει να ψάξει καλά. Και, που ξέρεις, μπορεί να βρεθεί σε κανένα ξεχασμένο λυχνάρι του Αλαντίν! Και να περιμένει υπομονετικά το μαγικό χέρι που θα κάνει την σωστή κίνηση!
Διότι δεν είναι δυνατόν, αν ασχοληθούμε με την γέφυρα της δευτεροβάθμιας προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να δίνουν εξετάσεις για ανώτατες σχολές χωρίς την επικύρωση της απόλυσής τους από την δευτεροβάθμια.
Γίνεται πουθενά αυτό στον κόσμο; Κάποτε πρέπει ο μαθητής να πιστέψει ότι φοιτά στο σχολείο όχι για το βαθμό της επιτυχούς μετάβασης από την μια τάξη στην άλλη αλλά για την επιτυχή μετάβαση από το ένα επίπεδο των γνώσεων του στο επόμενο. Και αυτό φυσικά μέχρις στιγμής δεν επιτυγχάνεται. Ματαιοπονούμε όταν οι υποψήφιοι φοιτητές στοχεύουν στην επιτυχία, με το σκεπτικό της εποχής, για μια ευτυχή κατάληξη στο Δημόσιο. Ένα  άλλο ...σίγουρο και επιθυμητό βραχιόλι! Διότι ο ανεμοστρόβιλος εκτός, προκαλεί ιλίγγους, σκοτοδίνη και ανεπιθύμητες παρενέργειες. 
Για να υπάρχει σωστή εκπαίδευση πρέπει να αλλάξει η Παιδεία μας!
Και με αυτήν, δυστυχώς, δεν ασχολείται κανείς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου