Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 05/12/2008


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Μην τολμείστε και στείλτε το μικρό σας γιο στο περίπτερο για τσιγάρα!
Θα γυρίσει άπρακτος. Θα του ζητήσουν ταυτότητα για να αποδείξει ότι είναι ενήλικας! Και αφού δεν θα μπορεί, θα αφήσετε την ησυχία του καναπέ, θα απαλλαγείτε από τις παντόφλες και θα πάρετε το δρόμο για να αγοράσετε τσιγάρα αυτοπροσώπως!
Και όλα αυτά σε μερικούς μήνες. Πιο νωρίς η καμπάνα της καπνοαπαγόρευσης. Στη 1 Ιουλίου του σωτηρίου έτους 2009. Πιο νωρίς, μέσα στο καλοκαίρι, για να έλθει πιο ομαλά η προσγείωση. Είναι δυνατόν πρωτοχρονιάτικα να σου απαγορεύσει τον εορτασμό της εισόδου του νέου χρόνου με ένα πούρο; Γι’ αυτό τρέξετε, προλάβετε. Ό,τι προλάβετε φέτος ...κέρδος είναι. Από του χρόνου η σαμπάνια ξεροσφύρι. Χωρίς καπνό!
Θεωρούμαστε ότι είμαστε το τελευταίο οχυρό θεριακλήδων καπνιστών στην Ευρώπη. Αντιστεκόμαστε σθεναρά. Σε λίγο καιρό σύμφωνα με τη θεωρία του νόμου θα απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους το σπορ του καπνίσματος.
Με περίοδο προσαρμογής μία τριετία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2009 και στην Ελλάδα τα αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να είναι σε πλήρη εφαρμογή το 2012.
Τα μέτρα απαγόρευσης άρχισαν να ισχύουν στη χώρα μας το 2002 αλλά μάλλον δεν έχουν ουσιαστική εφαρμογή. Ο τότε πανικός εφαρμογής του νόμου για τον διαχωρισμό καπνιστών και μη καπνιστών σε εστιατόρια και καφετέριες δεν έφερε ζωντανές αποδείξεις για τη σωστή εφαρμογή. Και αν συγκρίνουμε τα πρόστιμα που υποχρεούνται να πληρώσουν οι ...επαναστάτες εντός των ελληνικών συνόρων είναι 150  ευρώ ενώ αντίθετα η Ιρλανδία επιβάλλει στους καπνιστές που δεν συμμορφώνονται πρόστιμα 3.000 ευρώ. Λέτε να υπάρχει κανένας Ελληνας που πλήρωσε έστω και τα 150;
Δύσκολα να καταλάβει ο Ελληνας ότι επείγει η δια ροπάλου παύση ...της τσιμινιέρας.
Κατά τη διεξαγωγή έρευνας, 6.991 Έλληνες- καπνιστές και μη- κλήθηκαν να φυσήξουν σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, με σκοπό να καταγράψουν οι ερευνητές το εκπνεόμενο μονοξείδιο του άνθρακα (CΟex). Τι ανακάλυψαν; Ότι το 50% των καπνιστών εκπνέουν πάνω από 8,5 ppm (σωματίδια ανά εκατομμύριο) μονοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή περισσότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο που έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε. Μάλιστα, ο δοκιμαστικός σωλήνας χτύπησε «κόκκινο» για το 15% των Ελλήνων καπνιστών, αφού οι μετρήσεις ξεπέρασαν τα 15 ppm. Αρνητική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι τα γραφεία και τα νοσοκομεία (!) φαίνεται να είναι οι πιο επιβλαβείς για την υγεία χώροι.
Μήπως θα πρέπει να επέμβει και η επιτροπή Περιβάλλοντος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου