Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 19/08/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Είναι ένα άλυτο μυστήριο!
Και όμως επιμένει να συνεχίζει και να καταπονεί τη σκέψη και τα νεύρα. Και να απορεί κανείς πώς μπορεί να διαλευκάνει τον ορισμό της λέξης ενημέρωση. Διότι τι είναι ενημέρωση; Είναι τα γαλάζια ακρογιάλια της πατρίδας μας; Είναι τα ψηλά βουνά; Είναι τα πράσινα λιβάδια; Τα χρυσοποίκιλτα στάχια των χωραφιών; Αυτά πρέπει να είναι. Για να ασχοληθείς μετά με το τι θέλει να μας πει ο ποιητής. Να κάνεις μια επεξεργασία κειμένου και καλής θελήσεως.
Διότι θέλει η κάθε πηγή να ενημερώσει ή αναγκάζεται να θέλει να ενημερώνει με ένα ειδικό τρόπο; Αδυναμία συγκέντρωσης των νοητικών χαρακτηριστικών σε μια συνολική διεργασία.
Και το αποτέλεσμα καταλήγει να είναι ένα σπασμένο τηλέφωνο που κυκλοφορεί από γειτονιά σε γειτονιά μεταξύ καφέ και ...ντελβέ και διάδοση πληροφοριών μετά πλήρους διαύγειας και επιβλητικής ισχυρογνωμοσύνης περί της ορθότητας της ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων ισχυρών φημών και διαδόσεων κυκλοφόρησε η είδηση ότι άνοιξαν οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Πού είναι η είδηση; Υπήρχε περίπτωση να μην ανοίξουν; Και γιατί να μην ανοίξουν; Εκλεισαν για κανένα δεκαπενθήμερο για διακοπές και λογικό είναι να ανοίξουν. Πού είναι η είδηση για το άνοιγμα τους; Υπήρχε ή υπάρχει κώλυμα για το άνοιγμα τους; Σίγουρα όχι!
Το θέμα όμως βρίσκεται αλλού! Η είδηση αυτή προκαλεί άλλη κατασκευασμένη είδηση που εισχωρεί στην αύξηση του πανικού των απανταχού γονέων.
Διότι διαβάζοντας την είδηση ...σκέφτεσαι! Γιατί γράφτηκε αυτό; Τι θέλει να πει ο γράφων; Τι υπονοεί; Τι περισσότερο ξέρει;
Και όμως δεν ξέρει τίποτα περισσότερο. Θέλει να μάθει και αυτός και ακολουθεί αυτόν τον δρόμο για να μάθει. Σου λέει όλο και κάποιος θα τσιμπήσει και θα γίνει ...τζερτζελές!
Την είδηση όμως δεν την διαβάζει μόνο ο σχετικά άμεσα ενδιαφερόμενος. Την διαβάζει και ο πληβειακός πληθυσμός που δεν έχει τις γνώσεις για την φιλολογική ανάλυση του ...ποιήματος!
Αντε και το διάβασες! Πόσο να μπλεχτείς ανάμεσα στα συναισθήματα και τους κρυμμένους κώδικες που εκσφενδονίζει η ...ποίηση της ενημέρωσης;
Καιρός να σβήσουμε τα φώτα! Για να σταματήσει η απαγγελία!
Και η λέξη παπαγαλία κάνει ρίμα!
Καμιά άλλη πρόταση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου