Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 18/02/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Ποιος να το πίστευε;
Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με διοξείδιο του άνθρακα οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από την καθημερινή ...Τσικνοπέμπτη!
Διότι σου λέει κάποτε η Τσικνοπέμπτη ήταν μια φορά τον χρόνο, βάλε και τέσσερις φορές τον μήνα το κυριακάτικο 
τραπέζι με το ταψί στο φούρνο, πόσο μας κάνουν; Μετρημένες στα δάχτυλα οι μέρες που είχαμε κατανάλωση κρέατος. Βάλε και πόσες φορές από αυτές ήταν κοτόπουλο με ρύζι, με πατάτες ή και τις κρύες μέρες του χειμώνα ζεστή σούπα. Τι έμεινε;
Ενώ τώρα η Τσικνοπέμπτη είναι τριακόσιες εξήντα πέντε φορές τον χρόνο!
Τα νέα έρχονται από τον Καναδά όπου μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Νταλχούζι απεφάνθη και δήλωσε ότι νέες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα χάμπουργκερ είναι τα πλέον επιζήμια εδέσματα.
Ο τομέας της κτηνοτροφίας θεωρείται υπεύθυνος για ποσοστό 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με το μοσχαρίσιο κρέας να θεωρείται το πιο ενεργειακά απαιτητικό. Ενα κιλό μοσχαρίσιο κρέας παράγει 16 κιλά διοξειδίου του άνθρακα: τέσσερις φορές περισσότερο από το χοιρινό και πάνω από δέκα φορές περισσότερο από το κοτόπουλο.
Δηλαδή οι διατροφικές μας απαιτήσεις με το πέρασμα του χρόνου εκπέμπουν δηλητήριο!
Και σου λένε οι επιστήμονες ότι αν η κατανάλωση κρέατος περιοριζόταν στα 53 κιλά το χρόνο ανά άτομο όπως προτείνει η Ιατρική και όχι 90 κιλά που είναι σήμερα οι εκπομπές αερίων από την κτηνοτροφία θα μειωνόταν κατά 44%! Και αν αντί για μοσχαρίσιο κρέας τρώγαμε κοτόπουλο η μείωση θα έφτανε τα 70%!
Επιστροφή στις ρίζες μας λένε οι επιστήμονες. Κυριακάτικο κρέας μόνο και αν είναι δυνατόν κοτόπουλο όπως τις παλιές καλές μέρες. Το ταψί στο φούρνο και μυρωδιές απλωμένες σε όλες τις γειτονιές από τους ζεστούς φούρνους της γειτονιάς που ήταν ανοιχτά από το πρωί της Κυριακής. Και το αιώνιο πρόβλημα, ποιος θα πάει και ποιος θα το πάρει από το φούρνο!
Ιεροτελεστίες ξεχασμένες και στριμωγμένες στους ηλεκτρικούς φούρνους του κάθε σπιτιού.
Ανύποπτες στιγμές πείνας αντικατέστησαν την βρεγμένη φέτα ψωμιού πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα με ένα λαχταριστό(!) χάμπουργκερ και αχνιστές πατάτες από το φαστφουντάδικο της γειτονιάς!
Και ο ζεστός τραχανάς τις κρύες βραδιές του χειμώνα εξοστρακίστηκε στο πυρ το εξώτερο!
Ίσως γιατί και οι χειμώνες δεν είναι τόσο κρύοι πλέον!