Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 09/03/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Η λέξη είναι σύνθετη!
Από τις λέξεις δημόσιος και γράφω. Άρα δημοσιογράφος σημαίνει γράφω δημόσια. Στην τηλεόραση δεν γράφουν. Μιλούν. Άρα εκεί πώς πρέπει να λέγονται; Δεν θα μας απασχολήσει αυτό προς το παρόν.
Από την άλλη δεν σημαίνει ότι όποιος γράφει δημόσια είναι και δημοσιογράφος. Αλλά ούτε και αυτό θα μας απασχολήσει εν προκειμένω!
Αυτό που ενδιαφέρει άμεσα είναι αυτό που γράφεται και αυτό που ...ακούγεται. Η ποιότητα και η σοβαρότητα των γραφομένων αυτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η εγκυρότητα και η σωφροσύνη των γραφομένων που σκοπό έχουν την μαζική ανάγνωση εκ μέρους αναγνωστών του εντύπου. Ποιός εγγυάται ότι ένα κείμενο που δημοσιοποιείται είναι κατάλληλο; Και ποιος ορίζει την καταλληλότητα ενός κειμένου; Και τι σκοπό έχει η καταλληλότητα ενός κειμένου; Να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει, να προκαλέσει απορίες και ερωτηματικά; Τι από όλα αυτά;
Και από την άλλη δεν μπορεί ουδείς να απαγορεύσει την δημοσιοποίηση κειμένων εκτός και αν χρησιμοποιώντας την κοινή λογική χαρακτηρίζονται ως ...ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Και καταλήγουμε σε μια πληθώρα κειμένων και μετάδοσης ειδήσεων που αποδεικνύονται στην πορεία ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή ότι τα στοιχεία τους είναι ελλιπή είτε λόγω αγνοίας είτε εσκεμμένα είτε λόγω πρόκλησης εντυπωσιασμού.
Και οι τελικοί αποδέκτες; Τι πρόκειται να γίνει με όλους αυτούς; Την στιγμή που ένα κείμενο έχει στόχο την ανάγνωση του από ένα πλήθος, μικρό ή μεγάλο, αναγνωστών! Πόσο επαρκής μπορεί να είναι πάντα η ενημέρωση και η εξιχνίαση ενός ...ειδησεογραφικού εγκλήματος;
Και βλέπουμε ειδήσεις και περιγραφή γεγονότων να παρουσιάζονται ανάλογα και με πολυποίκιλες παραλλαγές με τελικό αποδέκτη τον ακροατή, τον θεατή ή τον αναγνώστη θέλοντας να ικανοποιήσουμε τις εξατομικευμένες συναισθηματικές του ανάγκες.
Και ο στόχος επιτυγχάνεται!
Και όλοι απολαμβάνουν τον ...ύπνο του δικαίου χωρίς τη διακοπή ...εφιαλτικών διαφημίσεων. Οι μεν ότι προσφέρουν και οι δε ότι όλα βαίνουν καλώς!
Πρόσω ολοταχώς! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου