Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 29/05/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Τι μπορεί να είναι μια αναπάντεχη δαπάνη;
Αγορά καινούριου αυτοκινήτου, διακοπές στις Μαλβίδες ή ξενύχτι σε ένα διανυκτερεύον  παραθαλάσσιο ναό της ...χαλάρωσης; Κανείς δεν το διευκρινίζει και μπορεί να είναι οτιδήποτε. Αλλά όλα λύνονται στην Ελλάδα. Τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν έτοιμα για κατάληψη πεζοδρομίων και δημοσίων κοινόχρηστων χώρων. Σε λίγο θα παρκάρουν σε ειδικές διώροφες κατασκευές. Λαοθάλασσα και ο πεζός αδυνατεί να κυκλοφορεί. Νάναι καλά οι ευλογημένες τράπεζες! Αξέχαστες διακοπές; Νάναι καλά τα ...υπέροχα διακοποδάνεια! Και φυσικά η διασκέδαση έχει πρωτεύοντα ρόλο στην επιβίωση του Νεοέλληνα. Τι μπορεί να είναι μια αναπάντεχη δαπάνη; Και ειδικά όταν η απορία βρίσκεται σε έρευνα που χρονικά αναφέρεται προ οικονομικής κρίσης! Ποιάς; Μιας ...οικονομικής κρίσης που μας ταλανίζει εδώ και δεκαετίες;  
Και όμως η έρευνα λέει ότι οι Ελληνες είναι ευάλωτοι στις αναπάντεχες δαπάνες.
Ένας στους τρεις Έλληνες δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος μιας αναπάντεχης δαπάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τις οικονομικές συνθήκες διαβίωσης των Ευρωπαίων, το 2007.
Επίσης, οι Ελληνες έρχονται πρώτοι, μεταξύ των Ευρωπαίων, σε ό,τι αφορά την αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιο ή το δάνειο του σπιτιού τους και τρίτοι σε ό,τι αφορά την αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς της οικίας τους.
Δηλαδή είμαστε υπό κατάρρευση!
Αδύνατον να το πιστέψει κανείς. Διότι υπάρχουν άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Ελληνας δεν κάνει σωστή οικονομική διαχείριση όσον αφορά στα του οίκου του. Όταν τρέχουν άλλες δαπάνες  που ...κατακεραυνώνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό χωρίς να είναι απαραίτητες αλλά προστρέχουν προς βοήθεια της εικόνας της οικονομικής ευρωστίας τους τότε έρχονται τα επάνω κάτω και τα κάτω επάνω. Και χάνεις το πάτωμα κάτω από τα πόδια σου και συμμετέχεις στο πρόγραμμα ...Έλλειψη Βαρύτητας στο Σπίτι. 
Οι διαφορές μεταξύ άλλων υπάρχει και στο ποσοστό κατοχής αυτοκινήτου. Μεταξύ των ελληνικών νοικοκυριών με ανήλικα παιδιά, το 91% διαθέτουν αυτοκίνητο (έναντι 86% στην ΕΕ). Διότι τα ελληνικά νοικοκυριά με ενήλικα τέκνα σίγουρα φτάνουν τα δύο, ακόμη και τα τρία αυτοκίνητα.
Υπολογίζεται ότι σύντομα θα ξεπεράσουν ακόμη και ...τα παιδιά του Πειραιά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου