Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  22/01/2009

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Η παιδεία στην Ελλάδα είναι ένα ...γαλβανιζέ όνειρο που η γέννηση του βρίσκεται κάπου χαμένη στο βάθος του αιώνα! Και συνεχίζει την τροχιά του...
Αναμοχλεύεται και μεσουρανεί περίτρανα ανά πάσα στιγμή σε κάθε καλοπροαίρετη χειρονομία καλής θελήσεως για την πραγματοποίησή του.
Για να βελτιωθεί η παιδεία πρέπει να την βοηθήσει και η εκπαίδευση. Για να βελτιωθεί η εκπαίδευση πρέπει να την βοηθήσει και η παιδεία.
Οι διάλογοι των ονείρων καλά κρατούν εδώ και δεκάδες χρόνια. Αυτοσκοπός της βελτίωσης οι εισαγωγικές εξετάσεις. Πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως μιας νηφάλιας ημέρας λένε για μια πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου για την παιδεία, για διπλά μαθήματα πρωί και απόγευμα στους μαθητές της Β και Γ Λυκείου.
Ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί πιο δυνατά!
Πληροφορίες που κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται και από πού γεννιούνται. Ο καθείς μπορεί εύκολα να πει και να διαδώσει ότι θέλει σε αυτή την γλυκιά πατρίδα. Που μπορεί και να μην έχει καμία σχέση με την εκπαίδευση, ακόμα περισσότερο με την παιδεία.
Κέραμοι ατάκτως ερριμένοι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από τηλεοπτικά παράθυρα μέχρι γραφεία εφημερίδων και ακόμα παραπέρα.
Η απόκτηση παιδείας για μια σωστή και ορθολογιστική σκέψη προφανώς πρέπει να κυριαρχεί σε παρόμοιες ανασκαφές πρωτοβουλιών και απασχόλησης τους άγχους των άμεσα ενδιαφερομένων.
Ξεκινάμε πάλι από το τέλος!
Αφουγκραζόμαστε το άγχος τους και προσπαθούμε να απαλύνουμε τις ενοχές μας. Ξαφνικά θέλουμε να δημιουργήσουμε τέλειους υποψήφιους δοκιμασιών. Χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Οχι του τέλους. Την κατάλληλη προετοιμασία ενός ξεχασμένου νηπιαγωγείου, ενός αφυδατωμένου δημοτικού, ενός ατημέλητου γυμνασίου και ενός τρομαγμένου λυκείου.
Η παιδεία για να μεγαλώσει πρέπει να γεννηθεί πρώτα.
Η θέα ενός αγέννητου μωρού είναι αποκρουστικό θέαμα.
Και το δάχτυλο μας δεν είναι αρκετό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου