Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 02/06/2010


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   02/06/2010

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Η Λένα και η Αγγέλα, η Αγγέλα και η Λένα!
Ο από μηχανής θεός κατέφθασε από το πουθενά και επανέφερε την χαμένη αισιοδοξία. Χιλιάδες κόσμος ξεχύθηκαν στους δρόμους για να αποκτήσουν την χαμένη τους ελπίδα. Η Λένα κατάφερε ότι είχε καταφέρει η Έλενα! Την εκπλήρωση του πόθου για την πρωτιά στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον! Η Λένα ξεσήκωσε του γερμανούς και η Έλενα τους έλληνες. Και οι δυό ξεσηκώθηκαν στους δρόμους και εκτόνωσαν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Διότι μια νίκη είναι πάντα νίκη, από όπου και αν προέρχεται.
Ούτε που θα φανταζόταν η Αγγέλα ότι μια νεαρή συμπατριώτισσά της θα κατάφερνε αυτό που δεν μπορούσε να κάνει η ίδια. Μια νεαρή σύγχρονη φατσούλα που κατάφερε να αυθαδιάσει σε ένα ευπρόσωπο κατεστημένο και να προκαλέσει τον ξεσηκωμό χιλιάδων συμπατριωτών της. Ήταν αυτό που τους έλειπε; Ήταν η μαγική στιγμή που έφερε την αυτοπεποίθηση σε μια περίοδο που ο λαός γύρευε να ξεσπάσει; Και ξέσπασε!
Το σύνδρομο της ελληνικής εξωστρέφειας μετανάστευσε σε πιο βόρεια κλίματα. Προφανώς είχαν ανάγκη να ζεσταθούν. Αποζητούσαν αυτό το κάτι χωρίς να το γνωρίζουν. Και φευγαλέα ξέφυγαν από την εσωστρέφεια των παγερών κλιμάτων τους. Ήταν κάτι που το προσπαθούσαν και το πέτυχαν; Προφανώς όχι!
Τι μπορεί να ήταν αυτό που έκανε τους γερμανούς να αντιδράσουν σαν θερμόαιμους έλληνες; Μετακόμισε το ζεστό κλίμα της Μεσογείου βορειότερα; Προφανώς όχι! Το κλίμα μπορεί να είναι διαφορετικό αλλά τα προβλήματα είναι εξ ίσου παρόμοια. Και σ’ αυτό ο άνθρωπος αντιδρά εξ ίσου το ίδιο. Σε όποιο μήκος και πλάτος να ζει. Αντιλήφθηκαν τουλάχιστον υποσυνείδητα ότι αυτό που πρέπει να επιζητήσουν είναι κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό από αυτό που κυνηγούν. Το κατάφεραν; Δύσκολο. Το υποσυνείδητο μπορεί να λειτουργεί αλλά τι μπορεί να καταφέρει; Αυτή τη στιγμή στο πρόσωπο της Λένας είδαν ένα ίνδαλμα που τους οδήγησε σε μια άλλη πορεία. Ίσως αυτή που ενδόμυχα θέλουν και επιζητούν. Αλλά μέχρις εδώ. Το ξέσπασμα αυτό ήταν αρκετό. Φτάνει!
Από το ανοιχτό παράθυρο φάνηκε το σκοτάδι που έπεσε βαρύ.
Το όνειρο τελείωσε. Τα φώτα έσβησαν.
Αυτό ήταν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου