Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   04/09/2008


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Το θέμα είναι πολύπλοκο.
Πιο πολύπλοκο από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Και ακόμα πιο πολύπλοκο αν θέλεις να το αναλύσεις. Δεν βγάζεις άκρη. Και όσο κι αν προσπαθήσεις θα βρεθείς σε ένα κυκεώνα αμφιβολιών και αποριών  που καταλήγουν σε μια άλλη μεγαλύτερη απορία.
Ενεφανίσθη η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λέει σταματήστε την γυμναστική των άνω και κάτω γνάθων για να μην κακομαθαίνετε. Διότι περιμένουμε δύσκολες μέρες και θα μείνουμε χωρίς γυμναστική.
Εξ άλλου και τις προάλλες έλεγαν ότι η επισιτιστική κρίση θα βοηθήσει και την βελτίωση της υγείας των απανταχού πληβείων. Λόγω έλλειψης γυμναστικής. Αυτού του είδους η γυμναστική όντως κάνει κακό!
“Μπορεί να υπάρξει μικρή ανάκαμψη, όμως θα διατηρηθούν οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα στο άμεσα ορατό μέλλον” αναφέρει η Κάθριν Σιέρα, αντιπρόεδρος για την Ανάπτυξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. “Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένας σιωπηλός λοιμός, άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να μειώσουν την κατανάλωση φαγητού σε σημαντικό βαθμό, εκατό εκατομμύρια άνθρωποι που επανέρχονται σε συνθήκες φτώχιας στην Αφρική”.
Η πρώτη ...κατάληξη είναι ότι η Αφρική είναι ένας είδος ...ιδιότροπου εργαστηρίου. Κάτι σαν ένα είδος εργαστηρίου πειραματικών ερευνών για το τι πρόκειται να συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο.
Παρατηρούν καταστάσεις, αντιδράσεις, αντοχές και μια μιζέρια ανήκουστη διότι ...δεν μπορούν να ταΐσουν ένα κόσμο που φλέγεται μέσα στην αδιαφορία μιας πολυτέλειας ενός άλλου κόσμου.
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάνει τα εννέα δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, η ζήτηση των τροφίμων υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 110%. Την ίδια ώρα, οι κλιματικές αλλαγές θα μειώσουν δραματικά τα αποθέματα νερού για την άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Αν και πολλοί Ευρωπαίοι είναι αντίθετοι στις καλλιέργειες γενετικά μεταλλαγμένων σοδειών, η Σιέρα επεσήμανε ότι δείχνουν ικανές να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφής.
Άρα η λύση είναι η καλλιέργεια των γενετικά μεταλλαγμένων σοδειών που ...παρεμπιπτόντως δεν έχουν εφαρμογή στην Αφρική!
Πολλά κράτη θα αντιμετωπίσουν εσωτερική αστάθεια, μετά τις διαδηλώσεις για τις τιμές των τροφίμων σε 37 χώρες και τον υπερδιπλασιασμό της τιμής του ρυζιού. Χώρες που ζουν από την παραγωγή ρυζιού, όπως το Βιετνάμ, αναγκάζονται να κόψουν τις εξαγωγές για να ικανοποιήσουν την εσωτερική ζήτηση.
Τα μηνύματα είναι από παντού ...απογοητευτικά. Ένας άνεμος ...αισιοδοξίας καταφθάνει για τις νέες τεχνολογίες που θα λύσουν το πρόβλημα. Και στην συνέχεια οι προσπάθειες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αντιστέκονται σφοδρά για να εντείνουν το πρόβλημα. Ένας φαύλος κύκλος!
Με κιμωλία ή χωρίς ...θα δείξει ο χρόνος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου