Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 31/03/2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. ¨ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  31/03/2010

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Στην τελική ευθεία!
Ο αφέτης έριξε το σύνθημα και πραγματοποιείται πλέον και επίσημα ο αγώνας δρόμου μετά την επίσημη ανακοίνωση έναρξης των πανελληνίων. Πιο νωρίς φέτος οι εξετάσεις.
Χιλιάδες και πάλι υποψήφιοι στην μάχη για μια θέση σε μια από τις σχολές που μπορεί να είναι επιθυμητή αλλά μπορεί και όχι. Χιλιάδες υποψήφιοι θα είναι εντός και χιλιάδες υποψήφιοι εκτός νυμφώνος. Αυτή την στιγμή μετράει η επιτυχία εισόδου. Τα παράπλευρα και τα παρελκόμενα αφήνονται παράμερα. Και χιλιάδες οι φοιτητές που θα πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης σε σχολές του εξωτερικού.
Αυτή την εποχή ο αγώνας εμπλέκει τις ώρες μελέτης, την πιθανή ή μη κατάργηση της βάσης του δέκα, την κάλυψη των θέσεων εισακτέων των σχολών και την πιθανή μη κάλυψη. Όλα βρίσκονται στο επίπεδο των πιθανοτήτων. Στις πιθανότητες μιας σοβαρής μελέτης προετοιμασίας, του μαθητικού παρελθόντος του υποψηφίου και της ελκυστικής ιδιότητας του φοιτητή. Και από κει και πέρα ένα μέλλον υπό συζήτηση.
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι η μεγάλη στιγμή των πανελληνίων και μόνον αυτή. Μια εκπαίδευση χωρίς παρελθόν και χωρίς μέλλον. Εκεί επικεντρώνεται η αγωνία χιλιάδων μαθητών και γονέων. Διότι είναι η στιγμή που προσεγγίζει κανείς στο νήμα. Και υποτίθεται ότι είναι η στιγμή που γεύεται κανείς τους καρπούς των κόπων του. Αδυνατούμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα. Η σοβαροφάνεια καλύπτει και εδώ την πραγματικότητα.
Χιλιάδες υποψήφιοι επιστήμονες στον αγώνα της επιβίωσης. Τρίωρες εξετάσεις στιγματίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία. Τρίωρες εξετάσεις που διαστρεβλώνουν πορείες και αλλάζουν δεδομένα και υποσχέσεις. Ο στόχος της μόρφωσης είναι το όνειρο κάθε Έλληνα. Η πολυπόθητη είσοδος και η ανεξιχνίαστη έξοδος με το χαρτί στο χέρι. Είναι η βούλα που επικυρώνει την μόρφωση. Που αδυνατεί να προχωρήσει παραπέρα.
Η σοβαροφάνεια της εκπαίδευσης περικλείεται σε μερικές έως κάμποσες σελίδες απομνημόνευσης που προκαλούν βήμα ταχύ για μια επιτυχημένη είσοδο σε ένα πολυπόθητο ίδρυμα. Και το αγκομαχητό δρέπει δάφνες μέχρι την τελική έξοδο.
Σαν μια άλλη ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου