Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 09/02/2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 09/02/2010

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Μάλλον θα πάρουμε τα βουνά και τα λαγκάδια!
Όλοι οι απανταχού κατατρεγμένοι από τις σκληρές δίαιτες, φορτωμένοι με το δισάκι τους στον ώμο κουβαλώντας την εδώ και χρόνια απογοήτευσή τους στο να χάσουν τα περιττά τους κιλά! Τα βουνά θα μας σώσουν και εμπρός στο σύνθημα που μας δίνουν οι σύγχρονοι ερευνητές. Τέρμα οι εξοντωτικές δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα. Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι σήμερα. Μια δίαιτα θα μας σώσει. Η δίαιτα του βουνού.
Είδατε κανέναν υπέρβαρο στα βουνά; Όχι σου λένε! Όσο κατηφορίζουμε τόσο και πιο πολύ κάνει την εμφάνιση του ...ο Οβελίξ! Διότι το υψόμετρο είναι αυτό που σου κόβει την όρεξη. Και ως εκ τούτου ...να ή δίαιτα του βουνού!
Διότι σου λέει η διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο αδυνατίζει, καθώς μειώνει την όρεξη και επιταχύνει το μεταβολισμό, δείχνουν τα πειράματα στο ψηλότερο βουνό της Γερμανίας. Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, σε μεγάλα υψόμετρα ο αέρας περιέχει λιγότερο οξυγόνο. Για να μπορέσει να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος, η καρδιά αναγκάζεται να χτυπά ταχύτερα, καταναλώνοντας έτσι και περισσότερη ενέργεια.
Πήραν, λοιπόν μερικούς παχύσαρκους, χρησιμοποιώντας τους σαν ινδικά χοιρίδια και τους πήγαν σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, τους φόρτωσαν και βηματόμετρα για να είναι σίγουροι ότι δεν θα περπατούσαν περισσότερο από ό,τι στο σπίτι τους και τους άφησαν ελεύθερους. Και να οι μπουφέδες, και να τα πρωινά, και να τα κοντοσούβλια! Τίποτα! Χαρακτήρα οι παχύσαρκοι. Επτακόσιες θερμίδες λιγότερο την ημέρα έτρωγαν. Χωρίς να έχουν σωματική δραστηριότητα. Κάτι σαν διακοπές ένα πράγμα αλλά με κομμένη την όρεξη!
Μέχρι τώρα άλλα δεν λέγαμε; Δεν ήταν της μόδας οι διακοπές στο βουνό μετά την θάλασσα για να ανοίξει η όρεξη και να κοκκινίσουν τα μάγουλα; Πάλι μπάχαλο μας τα έκαναν οι επιστήμονες. Αφού σου λέει έχαναν 1,5 κιλό την εβδομάδα. Και φέρνουν σαν παράδειγμα την πολιτεία Κολοράντο η οποία έχει τους λιγότερους παχύσαρκους στις Ηνωμένες Πολιτείες μιας και οι κάτοικοι της ζουν σε μεγάλα υψόμετρα.
Ετσι κι αλλιώς είμαστε να πάρουμε τα βουνά, ας τα πάρουμε μια ώρα αρχύτερα. Κερδισμένοι θα βγούμε. Αλλά από την άλλη, και στην πεδιάδα να μείνουμε τα κιλά τα έχουμε σίγουρα χαμένα! Μάλλον τσαγκάρη θα χρειαστούμε και όχι βουνά!
Για να ανοίξει κι άλλες τρύπες στη ζώνη!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου