Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ "“Τι Έμαθα Περπατώντας στον Κόσμο” Εκδόσεις Καστανιώτη

 Παρακαλώ προσδεθείτε! Απογειωνόμαστε!
Ταξιδεύουμε με τη Λένα Διβάνη για να μάς γνωρίσει τα μονοπάτια του κόσμου. Μαζί της ζούμε στιγμή στιγμή τη συναρπαστική διαδρομή της.
Η Λένα Διβάνη ταξιδεύει και μας ταξιδεύει!
Ακολουθούμε τα χνάρια της, ρίχνει κλεφτές ματιές πίσω της για να σιγουρευτεί ότι την ακολουθούμε, χαμογελάει με ικανοποίηση βλέποντας ότι την ακολουθούμε κατά πόδας και ορμητικά μας καθοδηγεί στο δικό της δρόμο!
Η Λένα Διβάνη αποτελεί από μόνη της μια ιδιαίτερη γυναικεία παρουσία στα γράμματα, αλλά και στην καθημερινή της ζωή. Δεν δηλώνει φεμινίστρια - είναι - ούτε διεκδικεί απεγνωσμένα αυτόν τον τίτλο. Δεν της είναι απαραίτητος!
Ακολουθεί συνειδητά τα πιστεύω της και απολαμβάνει τους καρπούς τους. Διαβάζοντας το “Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο” είσαι τυχερός γιατί ταξιδεύεις με τη Λένα και την πληθωρική παρουσία της.
Είσαι τυχερός γιατί ανακαλύπτεις τα “δύσκολα” ταξίδια της που δεν θα μπορούσες να τα ζήσεις σε άλλη περίπτωση!
Και θα είσαι ακόμη περισσότερο τυχερός αν την επόμενη φορά θα έχεις την τύχη να ταξιδέψεις μαζί της.
Η Λένα Διβάνη είναι αυτό που λέμε, πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει. Είναι αεικίνητη.
Μερικά από τα ταξίδια της και τις περιπέτειές της περιγράφει με γλαφυρές πινελιές ζωηρών αναμνήσεων, συχνά με γνήσιο σαρκασμό, με ανεξάντλητο χιούμορ, με ζωντανές εικόνες.
Η Λένα δεν ακολουθεί την πεπατημένη οδό των κλασικών ταξιδιών του “καναπέ”! Ξεγλιστράει στο πλάι και απομακρύνεται  για να γνωρίσει και να μας γνωρίσει την πραγματική εικόνα των τόπων που επισκέφτηκε. Και να μας χαρίσει απλόχερα απρόοπτες καταστάσεις με την συμβίωση αταίριαστων ανθρώπων, πρωτόγονες συνθήκες πασπαλισμένες με ένα μείγμα υπέροχου χιούμορ ζώντας ριψοκίνδυνες στιγμές σε απόσταση αναπνοής από υπέροχα μοναδικές εικόνες του κόσμου!
Ένα απίθανο μείγμα που με τη δική της μαεστρία μάς το χαρίζει απλόχερα η συγγραφέας, αλλά έτσι δεν είναι η ζωή μας;  
Η Λένα Διβάνη πέτυχε να μας μεταφέρει την μαγεία και τον εξωτισμό των τόπων που επισκέφτηκε. Και μας μεταφέρει με τα δικά της σπινθηροβόλα μάτια και τη γραφή της ό,τι είδε και ένιωσε για να πιστέψουμε επιτέλους ότι ο κόσμος δε είμαστε μόνο εμείς.
Υπάρχουν πλείστοι όσοι γείτονες που περιμένουν να τους γνωρίσουμε. Η αφοπλιστική πένα της Λένας εξιστορεί την μαγεία που γεύτηκε σαν ένας άλλος, αλλά σύγχρονος Φιλέας Φογκ και γιατί όχι και ένας θηλυκός Indiana Jones! Τι μπορεί να είναι η ζωή μας; Ένα απέραντο παραμύθι που περιμένει να ανακαλύψουμε όλες τις κρυφές της αλήθειες!


Απολαύστε το βιβλίο της Λένας Διβάνη, χαθείτε στις σελίδες της, ακολουθείστε την στην Ελβετία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αιθιοπία, στην Κούβα , στο Βιετνάμ, στη Βενεζουέλα, στην  Ινδία, στην Παταγονία! Συναρπαστικές διαδρομές, εκρηκτική αφήγηση με μια γεύση ζήλιας στη σκέψη μας! Η Λένα Διβάνη είναι ένα τεράστιο θαυμαστικό! Θέλετε, δε θέλετε!
Το ταξίδι συνεχίζεται!

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Όταν τελειώσεις σχολείο και πανεπιστήμιο, φίλε αναγνώστη, ένας τρόπος υπάρχει να συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου: να ξεβολευτείς. Να αφήσεις τον καναπέ και να αρπάξεις σακίδιο, μποτάκια και διαβατήριο. Να αγαπήσεις τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις άγνωστες λέξεις, τον ύπνο σε σκηνή, τις παράξενες φάτσες, τις αναπάντεχες συναντήσεις. Να φτάσεις στην εκρηκτική Βενεζουέλα του ετοιμοθάνατου Τσάβες, στη σέξι Κούβα όπου όλα αλλάζουν εκτός από τη λατρεία του Τσε, στην προβιομηχανική Αιθιοπία των κομμένων κλειτορίδων, στο Βιετνάμ όπου ο σκύλος είναι σπουδαίος μεζές, στη Γη του Πυρός όπου ο Δαρβίνος εμπνεύστηκε τη θεωρία του, στη Νέα Ζηλανδία των Μαορί όπου το νερό τρέχει ανάποδα, για να δεις τον κόσμο ανάποδα: όχι μόνο πόλεις, που είναι σκέτη βιτρίνα – για να δεις όλη την αλήθεια, πρέπει να πας και στα χωριά και στα βουνά. Μην τρομάζεις, δεν χρειάζεται να είσαι αθληταράς. Όποιος θέλει να ανεβεί ανεβαίνει.

Εγώ το πρωτόκανα πριν από δεκαέξι χρόνια – θα δεις πώς και γιατί. Αποφάσισα λοιπόν να κλείσω σ’ ένα βιβλίο τις πιο αστείες, μαύρες, απροσδόκητες ιστορίες που με συνάντησαν όσο περπατούσα στα βουνά και στις πόλεις του κόσμου. Είπα να σου διηγηθώ τι έπαθα και τι έμαθα, μήπως την επόμενη φορά έρθεις κι εσύ.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Λένα Διβάνη γεννήθηκε το 1955 στον Βόλο και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εκτός από τις ιστορικές μελέτες της, έχει δημοσιεύσει μία συλλογή διηγημάτων ("Γιατί δεν μιλάς για μένα;" Νεφέλη, 1995, Βραβείο Μαρία Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς) και τέσσερα μυθιστορήματα ("Οι γυναίκες της ζωής της", Καστανιώτης, 1997, που έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση από την ΕΤ1, "Εργαζόμενο αγόρι", Καστανιώτης, 2000, "Ενικός αριθμός", Καστανιώτης, 2002, "Ψέματα. Η αλήθεια είναι...", Καστανιώτης, 2005). Το πρώτο της μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί στα ισπανικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο "Alfaguara Global" και στα ιταλικά από τον εκδοτικό οίκο "Crocetti". Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και τα πολωνικά. Επίσης, έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία για παιδιά και έναν τόμο με τα θεατρικά της έργα που παίχτηκαν στο "Τρένο στο Ρουφ" και στην "Πειραματική Σκηνή Τέχνης", στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού σε θέματα ομογένειας. Θήτευσε ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ.









Από τη στήλη ΒΙΒΛΙΟ της εφημ.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ |ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου