Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Θέατρο Μώ | Δεσποινίς Τζούλια | Σκηνοθεσία: Κοσμάς Χατζηιωαννίδης

Θέατρο Μώ
Δεσποινίς Τζούλια
August Strindberg
Σκηνοθεσία Κοσμάς Χατζηιωαννίδης 

Το παιχνίδι της εξουσίας είναι ένα παιχνίδι εθιστικό! Το κυνήγι της εξουσίας είναι παιχνίδι χωρίς αναστολές και με ανεξάντλητη σαγήνη μέχρι θανάτου!
Η Δεσποινίς Τζούλια γράφτηκε το 1888 με τρία πρόσωπα, τη δεσποινίδα Τζούλια ευγενικής καταγωγής, τον υπηρέτη της Ζαν και τη μαγείρισσα Κριστίν.

Το σκηνικό είναι η κουζίνα ενός αρχοντικού όπου διαδραματίζεται η τραγική αναμέτρηση του αρσενικού και του θηλυκού μέχρι τελικής πτώσης. Η σύγκρουση του Ζαν και της Τζούλιας είναι η σύγκρουση μεταξύ των δύο φύλλων, και συγχρόνως μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Η δίψα για την εξουσία, μια πιο δυνατή εξουσία, προκαλεί μια αναμέτρηση έντονων στιγμών και πάθους.
Η κακομαθημένη κόρη του Κόμη αναζητά την ταπείνωση του υπηρέτη της, αλλά το παιχνίδι αλλάζει ρόλους μετά την θεατρική ερωτική πράξη. Αναμετρούνται οι φιλοδοξίες του καθενός, το παρελθόν κινεί τα νήματα, παντού η δίψα για την επιβολή της εξουσίας, ο έρωτας συμμετέχει κι αυτός σε αυτό το παιχνίδι χωρίς τέλος, όπου οι χαρακτήρες δείχνουν όλο και περισσότερο τη γύμνια τους.
 Η Τίνα Ιωαννίδου - Δεσποινίς Τζούλια - σε έναν από τους καλύτερους ερμηνευτικά ρόλους που την είδαμε μέχρι σήμερα. Ερμήνευσε με άνεση και δυναμισμό την σταδιακά αλλοίωση του χαρακτήρα της Τζούλιας μέχρι την αυτοκαταστροφή της.
Ο Κώστας Μυστακίδης - υπηρέτης Ζαν - δυναμικός, ανέδειξε τον όλο πάθος χαρακτήρα του Ζαν και μας έδωσε απολαυστικές υποκριτικές στιγμές.
Η Καλλιόπη Γιαμούζη - Κριστίν - ανυπέρβλητη φιγούρα, με έντονη εκφραστικότητα, δυναμική στο βλέμμα, εξέπεμπε μια βαθιά εσωτερικότητα.
Η σκηνοθεσία του Κοσμά Χατζηιωαννίδη εκμεταλλεύτηκε το έργο με τη δική του έξυπνη ματιά και ώθησε τους ηθοποιούς να αποδώσουν τα μέγιστα στους ρόλους τους.
Πρέπει να τονιστεί η ευρηματική σκηνή της σεξουαλικής πράξης πίσω από το τεράστιο τραπέζι της κουζίνας που υποβαστάζεται από την απατημένη Κριστίν!
Επί πλέον, ο επιβλητικός πολυέλαιος εποχής με τα αναμμένα κεριά που σβήνει η Τζούλια στο τέλος του έργου μεταμορφώνεται σε μια πάλλουσα καμπάνα από όπου αιωρείται η Τζούλια λύνοντας τα δεσμά της! Της εξουσίας της; Του έρωτά της; Της ζωής της;
Μην χάσετε αυτή την παράσταση του 
θεάτρου Μώ!












Όλες οι φωτογραφίες είναι του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΤΑΡΑ




Από τη στήλη ΘΕΑΤΡΟ
της εφημ. ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου