Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ | ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ | Εκδόσεις ΚΙΧΛΗ


Μάκης Τσίτας
“Μάρτυς μου ο Θεός
Εκδόσεις Κίχλη

Τι μπορεί να περιμένει ένας χοντρός μεσήλικας, που υποφέρει από σάκχαρο, που κουβαλά πικρές στιγμές από την παιδική του ηλικία, τα πρέπει και δεν πρέπει με τα οποία ανατράφηκε, πάντα καλοπροαίρετος, πάντα αθώος, πάντα ανυποψίαστος, πάντα υπάκουος με μια παιδική αφέλεια που αιωρείται μεταξύ του δραματικού και του κωμικού; Θα μπορέσει να επιβιώσει σε μια κοινωνία που κινείται διαφορετικά και συγκρούεται συνεχώς μετωπικά μαζί του; Ποιος είναι ο Χρυσοβαλάντης, ο ήρωας του Μάκη Τσίτα στο μυθιστόρημά του “Μάρτυς μου ο Θεός”;
Η ανάγνωση του μυθιστορήματος του Μάκη Τσίτα είναι μια απολαυστική εμπειρία. Ένας υπέροχος μονόλογος, σαρκαστικός, δραματικός, πλαισιωμένος από αστείρευτο χιούμορ που αφήνει τις σκέψεις να ακροβατούν μεταξύ του δραματικού και του κωμικού με μοναδική επιτυχία.
Ο ήρωας του βιβλίου είναι πληθωρικά φορτωμένος με όλα τα χαρακτηριστικά που μπορεί μεμονωμένα να ταλανίζουν τον καθένα μας. Τον διπλανό μας, τον γείτονα μας, τον φίλο μας. Ο χαρακτήρας του Χρυσοβαλάντη είναι πολύ οικείος. Μπορεί να τον συναντήσουμε παντού, στον σπίτι μας, στο δρόμο, στην δουλειά μας, μιλά και συμπεριφέρεται όπως πολλοί από μας, μας κάνει και γελάμε, μας πλημμυρίζει μια θλίψη, μια απεγνωσμένη σκέψη πώς θα πορευτούμε, που θα φτάσουμε και γιατί να φτάσουμε εκεί.
Όλα αυτά που μπορεί να συμβούν κατά διαστήματα στο καθένα από εμάς βρίσκονται συγκεντρωμένα στον φίλτατο μας Χρυσοβαλάντη που απεγνωσμένα προσπαθεί να βρει μια ιδεώδη ισορροπία για τον εαυτό του. Πολλές φορές αναλογίζεται πόσο καλύτερα ζούσε στο παρελθόν συγκρίνοντας τό με το παρόν του που τον κατατρέχει
Αλλάζει πολλά αφεντικά… ”Υπάρχουν τεσσάρων ειδών αφεντικά: Οι πετυχημένοι, οι χρεωμένοι, τα καθίκια και οι τρελοί. Εγώ έπεσα στον τέταρτο”, και τελικά μένει άνεργος.
Γίνεται υποχείριο των γυναικών που γνωρίζει, καθώς τον εκμεταλλεύονται στο έπακρον. “Προσπάθησε κάποια Ρωσίδα να μου φάει λεφτά, αλλά δεν τα κατάφερε - είχα πια ξυπνήσει.»
Συχνάζει σε οίκους ανοχής, περιμένοντας να βρει την κατάλληλη γυναίκα για να φτιάξει την δική του οικογένεια, ας είναι και Αγγλίδα… “Και σε σύζυγο εξ Αγγλίας ( εκ Λονδίνου κατά προτίμηση) δε θα έλεγα όχι, γιατί αυτές γεννάνε καλά παιδιά και κατάξανθα.” Και από την άλλη πέρασαν τα χρόνια, δεν πιστεύει ότι θα βρει πια την κατάλληλη γυναίκα.
“Εάν παντρευόμουνα, θα ήθελα μια γυναίκα κοντά στα τριάντα πέντε, σεμνή και χωρίς εξτρίμ ντύσιμο. Εγώ αυτά δεν τα θέλω. Και δεν τα θέλω κατά βάθος, για να μη γίνει πολύ ωραία και προκλητική και πούνε όλοι, ορίστε, πήρε ο άχρηστος μια γυναικάρα με τα όλα της.”
Βασανίζεται από τύψεις… “Πώς θα πω στον πνευματικό μου ότι από τη μία λέω προστυχόλογα κι από την άλλη ανεβαίνω στο ψαλτήρι κα ψέλνω; Πώς θα το αποτολμήσω;
Και τι απομένει για το τέλος;
“Με πιάνει ο πανικός μήπως τρίτοι άνθρωποι εμφανιστούν από το πουθενά μια ωραία πρωία, σαν αλεξιπτωτιστές κομάντος , και πέσουν να μου κατασπαράξουν αυτά που έχτιζα μια ζωή.”
Στον μικρόκοσμο του Χρυσοβαλάντη συμπορεύονται ο μέθυσος απόστρατος πατέρας, η θεοσεβούμενη μητέρα, δύο αδερφές, ο πνευματικός, η θρησκευτική του πίστη, τα κορίτσια που συναναστρέφεται, το αφεντικό, τα “καλά σπίτια” οι φίλοι.
Ο μονόλογος του Χρυσοβαλάντη είναι αστείρευτα σαρκαστικός, γλυκόπικρος προκαλώντας ένα αβίαστο γέλιο που εναλλάσσεται με την θλίψη που πηγάζει από τις ατυχίες που τον περιτριγυρίζουν. Ο Χρυσοβαλάντης είναι ένας αντιήρωας που δεν ταιριάζει καθόλου με τους άλλους γύρω του. Κάνει μεγάλα όνειρα χωρίς να ευδοκιμούν, απογοητεύεται πάντα από αυτά που του συμβαίνουν, αλλά συγχρόνως πάντα τα δικαιολογεί και φαίνεται να τα απολαμβάνει!
Ο Μάκης Τσίτας μας παραδίνει ένα μονόλογο απολαυστικό που αξίζει να τον διαβάσετε. Ναι, είναι υπέροχα απολαυστικός! Μάρτυς μου ο Θεός!






Από τη στήλη ΒΙΒΛΙΟ
των εφημερίδων
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΑΡΡΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου