Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

"GODSPELL" Ο Βασίλης Μόσχης είδε την παράσταση του ΚΘΒΕ και σχολιάζει στην εφημ. ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ

 




Με μεγάλη μου χαρά δέχτηκα την πρόσκληση της φίλης μου Ρούλας Αγγελίδου (βοηθός σκηνοθέτη της παράστασης) για να παρακολουθήσω την πρεμιέρα του ΚΘΒΕ του μιούζικαλ“GODSPELL” στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης 2014».
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1970 από φοιτητές στο Carnegie Mellon  University του Pittsburgh της Pennsylvania, τοποθετημένο στην Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ΄70. Η παράσταση που απολαύσαμε ήταν προσαρμοσμένη με μεγάλη επιτυχία στο σήμερα της ελληνικής πραγματικότητας από την Ξένια Γεωργοπούλου, τον Γιώργο Κιουρτσίδη και την Ρούλα Αγγελίδου.

Ήταν μια καταπληκτική, υπέροχη παράσταση. Στην γεμάτη ζωή σκηνή του Θεάτρου κήπου παρέλασαν με ιδιοφυές και πρωτότυπο τρόπο όλα τα στραβά της σημερινής ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο. Αν και το αρχικό έργο βασιζόταν στις παραβολές του Ευαγγελιστή Ματθαίου και είχε θρησκευτικό χαρακτήρα, αυτή η προσαρμογή τόνισε το σύγχρονο κοινωνικό μέρος των παραβολών με γνώριμες σημερινές καταστάσεις, έξυπνα σκηνοθετικά ευρήματα και πληθώρα χιούμορ.

Στην παράσταση ο σκηνοθέτης κατάφερε με άνεση και πλήρη ζωντάνια και ευελιξία να παραδώσει μια δεμένη δουλειά που καταχάρηκαν όλοι όσοι βρέθηκαν στο Θέατρο Κήπου. Η σκηνοθεσία δεν επέτρεπε το αντίθετο. Πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ελληνική γραφειοκρατία, ανθρώπινες σχέσεις, το κυνήγι ενός άκρατου πλουτισμού και ενός υπερφίαλου lifestyle προκάλεσαν σκέψεις, αυτοκριτική, απόλαυση και ψυχαγωγία.
Ο Γιώργος Κιουρτσίδης στο σημείωμα του σχετικά με την παράσταση υποσχέθηκε μια άρτια παράσταση και φυσικά από το αποτέλεσμα που απόλαυσαν οι θεατές δικαιώθηκε απόλυτα:
“Godspell,τα λόγια του θεού, τα λόγια του ΑΝΘΡΩΠΟΥ, τα λόγια που όλοι μας κρύβουμε βαθιά μέσα μας. Η αίσθηση της αγάπης, της αλληλεγγύης, της καλοσύνης, του δικαίου  και της συνύπαρξης  είναι βαθιά ριζωμένα στο DNA μας. Αυτό είναι στην ουσία το μιούζικαλ   Godspell, αυτά τα λόγια ειπωμένα από τον ευαγγελιστή Ματθαίο. Μια γραμμική αναφορά στις παραβολές  μέσα από μια αλληλουχία εξαιρετικής μουσικής  και στίχων. Προσπαθήσαμε να καταγράψουμε μια αντιπαραβολή των παραβολών στο σήμερα, εστιάζοντας στο κοινωνικό μέρος που πηγάζει  από τις αναγκαιότητες, που και αυτές  με τη σειρά τους  αναδύονται  μέσα από τη συνολική κρίση, που περνάμε σαν ανθρωπότητα. Θέματα όπως  η αδικία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το αδηφάγο γραφειοκρατικό τέρας, η συνύπαρξη με τη διαφορετικότητα  και πάνω από όλα η  μεταμέλεια και η  συγγνώμη, τα φωτίσαμε και τα αναδείξαμε, δίχως διάθεση  δεικτικής χειραγώγησης, αλλά σαν αφορμή  αυτοκριτικής και ενδοσκόπησης.


Δύσκολο το εγχείρημα της αποδόμησης ενός στέρεου  θρησκευτικού έργου. Πιστεύουμε πως κατορθώσαμε να  αγγίξουμε βαθύτερα τις έννοιες,  σύμφωνα με τη δική μας αισθητική, που αναπτύχθηκε  σαν ιδιαίτερος  θεατρικός κώδικας  στην διάρκεια των δοκιμών, από όλους τους συντελεστές και τους ηθοποιούς.
Μια παράσταση που ξεχειλίζει από μουσική, χορογραφίες, ενέργεια, κίνηση και συναίσθημα. Είναι η δική μας συνεισφορά  στα σημεία των καιρών, η δική μας συνεισφορά  στο να ανακαλύψουμε  ξανά τον ΑΝΘΡΩΠΟ.”

Μια ζωντανή παράσταση που καλεί τους θεατές να αναλογιστούν, να διασκεδάσουν, να ταράξουν τη σκέψη τους σε θέματα καθημερινά και τρέχοντα. Η άρτια παράσταση του ΚΘΒΕ δικαιώνει την εδώ και χρόνια προσφορά της στα πολιτιστικά πράγματα της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο. Η ζωντανή ορχήστρα, οι γεμάτοι φρεσκάδα ηθοποιοί που “πανηγύριζαν” πάνω στη σκηνή με ζωντανούς διαλόγους, ένα ξέφρενο πανηγύρι που δίκαια προκάλεσε τη σκέψη μας, προσανατόλισε τη ματιά μας σε έναν άλλο δρόμο, ταρακούνησε τον ψυχικό μας κόσμο και μας επέτρεψε να φύγουμε ανανεωμένοι έχοντας στη σκέψη μας, αλλά και στην καρδιά μας αυτή την καταπληκτική παράσταση συνόλου που δίκαια καταχειροκροτήθηκε.
Ο Γιώργος Κιουρτσίδης απογείωσε το έργο με όλη του την ευαισθησία, δημιουργώντας ένα θέαμα με γρήγορο και σφικτό ρυθμό. Αξέχαστο το φινάλε, θα το θυμόμαστε με συγκίνηση.
Οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία Γιώργος Κιουρτσίδης
Βοηθός σκηνοθέτη Ρούλα Αγγελίδου
Τα πολύχρωμα κοστούμια, έδεναν απόλυτα με το ρυθμό της παράστασης, είναι του Χρήστου Μπρούφα. Την προσαρμογή των τραγουδιών επί το ελληνικότερoν έκανε η Ξένια  Γεωργοπούλου. Την μουσική διδασκαλία έκανε η Λία Βίσση με εξαιρετική μαεστρία. Την ενορχήστρωση ο Κώστας Τζούνης. Τις γεμάτες ενέργεια και κίνηση χορογραφίες δίδαξε η Μαριάνθη Ψωματάκη. Οι ωραίοι φωτισμοί είναι της Στέλλας Κάλτσου. Την οργάνωση παραγωγής είχε η Κωνσταντίνα Ματζίρη.
Παίζουν με ζωντάνια, κέφι και όρεξη οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) : Λουκία Βασιλείου, Στελλίνα Βογιατζή, Χρύσα Ζαφειριάδου, Δάφνη Κιουρτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Μιχάλης Σιώνας, Κική Στρατάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης.
Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί:   Νίκος Βαφείδης (ντραμς), Τάσος Κορκόβελος (πλήκτρα), Πέτρος Λαγόντζος (κιθάρα),  Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), Κώστας Τζούνης (μπάσο).

Μην χάσετε αυτή την παράσταση, θα σας φτιάξει το κέφι και θα λιγοστέψει την μιζέρια του καιρού μας. Την Παρασκευή 18 Ιουλίου στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου