Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ | Όσο Αντέχει η Ψυχή | Εκδόσεις Ψυχογιός


Ό,τι μπορεί να συμβεί στη ζωή του καθενός είναι μοιραίο, είναι γραμμένο κάπου; Από την άλλη πάλι, είναι οι περίεργες συμπτώσεις που ταλανίζουν τις αποφάσεις μας και τις κινήσεις μας και μας οδηγούν; Τι από τα δυο μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση δεν την ξέρει κανείς.
Η Λένα Μαντά στο “Όσο αντέχει η ψυχή” ακολουθεί και τα δυό. Η μοίρα της ηρωίδας της από το ξεκίνημα της ζωής της δείχνει ότι το δικό της μονοπάτι είναι δύσβατο και αυτό και μόνο αυτό έχει να πορευτεί.  Της συμβαίνουν τα μύρια όσα, σαν κάποια αόρατη δύναμη να την κατατρέχει και δεν την αφήνει να ησυχάσει πουθενά όσο κι αν αυτή προσπαθεί να ορθοποδήσει. Ακραίες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να συμβεί, και έχει συμβεί.
Τι είναι όμως αυτό που αναζητά ο αναγνώστης; Την εύκολη λύση του ταξιδιού από μια σκληρή πραγματικότητα; Αναζητά τη συμπόρευση στα προβλήματα των ηρώων; Ένα γαλήνιο ταξίδι μακριά από τις κουρασμένες ψυχές τους;  Μα και οι ήρωες τραβούν τα πάνδεινα! Δεν είναι πάντα κάτοικοι μιας ιδανικής νεραϊδοχώρας!
Μια απλή και εύκολη ερώτηση μπορεί να έχει και μια εύκολη απάντηση. Μια εύλογη απορία μπορεί να σηκώσει θύελλες συζητήσεων και αντεγκλήσεων. Ένα χαρούμενο πολεμικό στρατόπεδο. Και η αγωνία κορυφώνεται γιατί κανείς ποτέ δεν ξέρει σε ποιο στρατόπεδο ανήκει. Μπορεί στην επόμενη μάχη να αυτομολήσει έστω για λίγο και να επανέλθει. Σύνηθες φαινόμενο αλλά όχι κατακριτέο.

Ο αναγνώστης ακολουθεί την πορεία των ηρώων, συμπάσχει με αυτούς και συμπορεύεται μαζί τους. Ίσως τα βάσανα που δεν είναι δικά μας, αλλά ξένα, μας κάνουν και νιώθουμε καλύτερα. Νιώθουμε ότι είμαστε σε καλύτερη θέση όταν δεν έχουμε την τύχη της Ηρώς, αλλά και των άλλων ηρώων.
Ακολουθώντας τους σε όλα αυτά που τους συμβαίνουν, ο αναγνώστης γεμίζει απορίες και ανάμικτα συναισθήματα. Πόσο δυνατός μπορεί να είναι κάποιος που να μπορεί να αντέξει όλα αυτά; Πόση ψυχική δύναμη απαιτείται για να μπορέσεις να σηκωθείς όρθιος και να συνεχίσεις; Ίσως άλλοι αφήνονται στην μοίρα τους, άλλοι γίνονται δυνατότεροι και με γενναίο πείσμα ακολουθούν το δρόμο της Ηρώς.
Δυνατοί χαρακτήρες επιμένουν, άλλοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην πραγματικότητα τους και το βάζουν στα πόδια και πληρώνονται με το ανάλογο τίμημα. Είναι όμως και οι περιπτώσεις, που αναίτια, συνεχίζουν να πληγώνουν.

Σκαλίζοντας το κείμενο της Λένας Μαντά βλέπουμε ότι η απώλεια της οικογενειακής συνείδησης καταλήγει στην αποσύνθεσή της με όλες τις γνωστές της παρενέργειες. Είναι η νέα οικογένεια που αρχίζει και κατακτά έδαφος όλο και περισσότερο. Η παλιά οικογένεια βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και παραπαίει καθώς τα μέλη της φτάνουν στα πρόθυρα μιας ευάλωτης σχέσης η οποία καταρρέει και αφήνεται στο έλεος του χρόνου. Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού θα καταλήξει και στην δυσκολία επικοινωνίας με τα παιδιά, ειδικά στην εφηβική ηλικία. Προβλήματα που καλούνται να λυθούν άμεσα. Πόσο μπορούν, όμως;

Υπάρχει ο σκληρός χρόνος που δεν αφήνει περιθώρια για οπισθοχώρηση. Ό,τι έγραψε, έγραψε τελικά; Πόσο ανεξίτηλα είναι γραμμένο και δεν μπορεί να αλλάξει; Μια οικογένεια στην ελληνική επαρχία κάνει δρασκελιές σε σκληρά μονοπάτια μπροστά στα έντρομα μάτια μικρών και μεγάλων και αφήνεται να κατρακυλήσει στην τύχη της.
Η Λένα Μαντά γνωρίζει πολύ καλά πώς να συνεπάρει τους αναγνώστες της.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Τελικά, Ηρώ, ο νονός σου μισό το άφησε το όνομά σου. Ηρωίδα έπρεπε να σε βαφτίσει!» κι εκείνη της είχε απαντήσει: «Δεν ήξερε τότε τι με περίμενε στη ζωή μου, αλλά και να το ήξερε, μάλλον θα το θεώρησε υπερβολικό και προτίμησε να το κόψει και να με βαφτίσει Ηρώ, αφήνοντας το υπόλοιπο να πλανάται σαν απειλή…»
Από την ημέρα που γεννιέται η Ηρώ, η ζωή της είναι ένας αγώνας για επιβίωση. Δύσβατοι όλοι οι δρόμοι που κλήθηκε να βαδίσει, σαν κοριτσάκι, σαν έφηβη, σαν νέα κοπέλα, σαν γυναίκα. Θα χρειαστεί να αντιπαλέψει τον νοσηρό «πατριό» της, να αντιμετωπίσει ένα βίαιο σύζυγο αργότερα, με την οικονομική καταστροφή και τη φυγή της στην Κύπρο και να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη απ’ όλες: να σώσει τα παιδιά της από τις λανθασμένες επιλογές τους.
Δίπλα της η Αλεξάνδρα. Μια μυστηριώδης, σκοτεινή γυναίκα, που μόνο στην Ηρώ θα δείξει το φωτεινό της πρόσωπο. Είναι η μόνη που μπορεί ν’ αφουγκραστεί το λυγμό της ψυχής της. Η μόνη που θα σταθεί στο πλευρό της όταν η Ηρώ αναγκαστεί να γίνει ένας άλλος άνθρωπος για να προστατέψει τους αγαπημένους της και να νικήσει…






Από τη στήλη "ΒΙΒΛΙΟ"
των εφημερίδων 
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΑΡΡΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου