Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! Ο Βασίλης Μόσχης στην εφημ. ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ



Η τελευταία ευκαιρία!
Κάτι σαν τίτλος βιβλίου για τα βραβεία Μπούκερ, κάτι σαν τίτλος ταινίας στα προσεχώς με υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Πάνω από όλα ο πολιτισμός. Άκρα κινητικότητα στα έντυπα, στο διαδίκτυο, στην μικρή οθόνη σχετικά με τις κινήσεις της χώρας μας. Κόσμος έρχεται, κόσμος πάει, ανακοινώσεις, σφοδροί εναγκαλισμοί, χαμόγελα, αγάπες, τρυφερότητες. Και πάνω από όλα ένα σασπένς μυστηρίου που καλύπτει όλη την πλοκή του έργου. Συνεπώς ο αναγνώστης, ο θεατής δεν μπορεί να το αφήσει από τα μάτια του.  Ακολουθεί την ιστορία και αναμένει το τέλος! Θα έχει χάππι εντ; Ποιος ξέρει; Μόνο ο συγγραφέας το γνωρίζει!
Κυκλοφορούν πολλές μεταφράσεις του έργου, πολλές εκδόσεις τροποποιημένες, διάφορες εκτελέσεις και ο καθένας διαλέγει και παίρνει ό,τι του αρέσει. Χωρίς να μπορεί να καταλήξει πουθενά. Και όχι μόνο αυτό, είναι και οι πολλές κριτικές που δημοσιεύονται αλληλοσυγκρουόμενες και ανάλογες με τη διάθεση του κάθε κριτικού.
Ψυχρή η μεν, μη δίνοντας την αναμενόμενη χαρά των ευσεβών προσδοκιών μας. Δηλαδή σαν τι μπορούσε να κάνει; Να τρέχουν τα σιρόπια από τα χείλη της; Για ποιο λόγο; Ό,τι ήταν να πούμε, το είπαμε. Διότι έχουμε και τις δικές μας δουλειές. Ξεχάσατε ότι πλησιάζουν και οι εκλογές; Πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος. Αυτό που καλλιεργήσαμε εδώ και καιρό πώς μπορούμε να το πάρουμε πίσω; Γίνεται; Δε γίνεται!
Ο προπομπός της επίσκεψης ήρθε μας αγάπησε, μας χάρισε τρυφερούς εναγκαλισμούς αγαπησιάρικους, αλλά κοιτάξτε πρέπει να αποδείξτε ότι κάνετε αλλαγές! Μα, όχι κάνουμε! Απόδειξη τότε. Και τρέχουμε για τις αποδείξεις. Μέχρι τότε άχνα μη βγάλετε διότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Κι αλλοίμονο μας.
Όλα ένα παιχνίδι είναι! Και οι στραβομουτσουνιές και ο αγκαλιές και οι σφοδροί έρωτες. Όλοι βγαίνουν και λένε κάτι. Οι Έλληνες έχουν κάνει τα πάντα για τις μεταρρυθμίσεις που κανένας λαός δεν τα έκανε, μια επιμήκυνση θα μας ελαφρύνει, η επιμήκυνση δεν θα σας βοηθήσει, η Ελλάδα προσπαθεί πρέπει να το κατανοήσουμε… και πολλά άλλα!
Έλα όμως που δεν αντέχουμε σε άλλα παιχνίδια!
Θέλουμε φως, περισσότερο φως!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου