Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! Ο Βασίλης Μόσχης στην εφημ. ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ


Δύο είναι οι όψεις!
Όταν βλέπεις από μέσα, η μια και όταν βλέπεις από έξω, ή άλλη. Εμείς τα βλέπουμε από μέσα. Επειδή είμαστε μέσα. Τα ζούμε καθημερινά. Και αυτό το από μέσα, πάλι, έχει δυο όψεις. Την μπροστινή. Αυτή που βλέπουμε σχεδόν όλοι και μάλλον μπερδευόμαστε, και την πισινή που είναι η πιο ξεκάθαρη και την βλέπουν λίγοι και καλοί!
Όταν είσαι έξω, έχεις μια άλλη εικόνα, περισσότερο αντικειμενική ίσως και χωρίς τους συναισθηματισμούς της εντοπιότητας. Τα βλέπεις και τα λες χύμα και τσουβαλάτα. Μπορεί να υπάρχουν και μερικές αποχρώσεις υπερβολής, αλλά αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι, δεν θα τα χαλάσουμε και με αυτά!
Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung προφανώς νιώθει ευχαριστημένη που οι αναγνώστες της δεν είναι Έλληνες. Διότι το να είσαι Έλληνας, σήμερα τουλάχιστον φαντάζομαι, είναι μια ατυχία, σημειώνει! Πώς δηλαδή έπαιξες τζόκερ αλλά δεν πρόλαβες να το καταθέσεις; Και μετά είδες ότι θα ήσουν ο μοναδικός τυχερός! Πώς λέγεται αυτό; Ατυχία; Γκαντεμιά; Ό,τι και να είναι πάντως, είναι …άστα να πάνε!
Και συνεχίζει η εφημερίδα και σου λέει ότι η ατυχία του τζόκερ θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στη χώρα. Με το καλό να τη δεχτούμε και κανονίστε …στρώματα!
Διότι σου λέει, οι ναυαγοσώστες που έτρεξαν να σώσουν τη χώρα είχαν παλαιάς τεχνολογίας  ιδέες. Τα μέτρα λιτότητας έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Καλά, αυτό για να το καταλάβει κανείς χρειαζόταν …πολύ μυαλό! Που δεν διαθέταμε δυστυχώς. Αυτά μαζί με την πολιτική και κοινωνική κρίση έφεραν τα ποθητά αποτελέσματα για τους παντός είδους κερδοσκόπους του παιχνιδιού! Και άντε μετά να βγεις σώος και αβλαβής από το παιχνίδι!
Και συνεχίζει η εφημερίδα  “…Μισθοί και συντάξεις έχουν περικοπεί, φόροι αυξήθηκαν και νέοι επιβλήθηκαν. Οι Έλληνες έκαναν θυσίες, πολλοί υποφέρουν, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί δραστικά. Οι πολλές περικοπές στοίχισαν στον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τη θέση του. Κι όμως απέτυχε: Οι πολιτικοί της Αθήνας δεν έχουν πραγματικά τολμήσει μέχρι στιγμής να αγγίζουν τα κακώς κείμενα, που εμποδίζουν την εξυγίανση. Κανένας από τους μεγάλους φοροφυγάδες δεν καταδικάστηκε, κανένας διεφθαρμένος πολιτικός δεν φυλακίστηκε. Η Δικαιοσύνη παραμένει ένα ανέκδοτο, τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, οι ΔΟΥ συνεχίζουν να είναι ανίκανες να εισπράξουν φόρους…”
Αυτά βλέπουν οι απέξω!
Εμείς τι βλέπουμε; Το πίσω του από μέσα ή το μπροστά του από μέσα;
Μπα, χειμώνα καιρό, με τέτοια συννεφιά;
Έπεσε κι ομίχλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου