Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ"  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 20/07/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Θεωρείται δεδομένο πια!
Βρισκόμαστε υπό το καθεστώς ομηρίας ενός …ανύπαρκτου φόβου. Μιας αμφιβολίας που έρπει όπου υπάρχει στεριά, θάλασσα και αέρας. Δηλαδή παντού. Μιας αμφιβολίας για το τι πρόκειται να γίνει την επόμενη ώρα, την επόμενη μέρα, τους επόμενους μήνες. Μια ασάφεια που δεν αφήνει τίποτα να είναι σίγουρο και ήρεμο. Και την ακολουθούμε όπου πάει κουβαλώντας μαζί μας όλες τις ανασφάλειες της καθημερινότητάς μας.
Η οικονομική κρίση βρίσκεται πλέον …στα αζήτητα. Αισιόδοξα μηνύματα καταφθάνουν από παντού ότι πλησιάζει η λήξη συναγερμού. Τι έγινε, πώς έγινε, γιατί έγινε απομένει μια σπίθα απορίας στο αποσβολωμένο …βλέμμα του Οδυσσέα! Όχι για τη λήξη αλλά για την έναρξη και την πορεία της. Και ο Οδυσσέας βολοδέρνοντας αναζητεί τη χαμένη του Ιθάκη. Εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δακτυλοδεικτούμενος φάρος μιας αιώνιας ανησυχίας. Και ακόμη ψάχνει…
Ο συναγερμός μεταφέρθηκε επιτυχώς πλέον σε …ανώτερα κλιμάκια. Ο συναγερμός ηχεί ως άλλα τύμπανα πολέμου και θέτει υπό αμφισβήτηση όχι πλέον την οικονομική ευπρέπεια αλλά συνδυάζει πολύ περισσότερα πράγματα. Πιο χειροπιαστά. Είναι ένας συνδυασμός μιας αιωρούμενης στο κενό οικονομικής δυνατότητας και ένας τρόμος για την αιωρούμενη απειλή ενός ανύπαρκτου αύριο. Ο Οδυσσέας απομένει να παλεύει μόνος στο έλεος των θεών. Ανάλογα με τα τερτίπια τους και το καινούριο αύριο που δεν ξέρει που θα τον ξημερώσει.
Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου με συμμετοχή πολιτών από διάφορες χώρες του πλανήτη παρουσιάζει τα ποσοστά ανησυχίας για τη νέα απειλή που έχει κάνει την εμφάνιση της. Τα πορίσματα της έρευνας δόθηκαν μόλις προχθές στη δημοσιότητα και ίσως απεικονίζουν την κατάσταση εκείνης της περιόδου.
Μικρά γενικά τα ποσοστά ανησυχίας με μόνες χώρες να …ξεφεύγουν η Κίνα με 64% η Βολιβία με 59%, η Αργεντινή με 41% και η Γαλλία με 40%. Οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη τους ως προς τα ποσοστά ανησυχούντων πολιτών. Ο μέσος όρος βρίσκεται γύρω στο 28%!
Εχουμε πλέον φτάσει στο σημείο να βάζουμε …θερμόμετρο για να μετράμε τα ποσοστά θερμοκρασίας της ασφάλειας ή της ανασφάλειάς μας. Και ο χορός καλά κρατεί!
Θα δικαιωθεί η γειτόνισσα για την απαίτηση της δημόσιας και ανεξέλεγκτης χρήσης της ονομασίας της; Θα συνεχίσουν την προκλητικότητα τους οι εξ Ανατολών; Προχωράει σωστά το πρόγραμμα της ανακύκλωσης; Τέλος του μήνα πόσες επιταγές θα προσπαθούν να καλύψουν το ανύπαρκτο πρόσωπό τους; Τίποτα από όλα αυτά;
Πρέπει να σεβαστούμε τα μπάνια του λαού που ανερυθρίαστα αλαλάζει κατά την κάθοδο του στις απαγορευμένες ώρες επικινδυνότητας.
-Θάλαττα, θάλαττα!
Πουθενά, όμως, δεν φαίνεται η σχεδία του Οδυσσέα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου