Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 01/12/2008


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Ήρθε τρέχοντας και με την αγωνία κρεμασμένη στο πρόσωπο. Τον απασχολούσε προφανώς κάτι πολύ σοβαρό.

- Καταστροφή. Οι τιμές στα ύψη! Θα μας την κόψουν κι αυτή! Τα έμαθες τα νέα; Στα ύψη, στα άγρια βουνά. Τι θα κάνουμε;
Και ανήμπορος από το ψυχολογικό του σοκ σωριάστηκε φαρδύς πλατύς στην καρέκλα.
- Είναι δυνατόν να πήγε τόσο; Διακόσιες χιλιάδες δολάρια για ένα κιλό; Τι θα γίνει πια; Πώς θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα; Πού θα βρούμε τόσα λεφτά; Είδες που πήγε η τρούφα; Από τη γη ξεκίνησε και στα ουράνια έφτασε. Ακούς εκεί; Διακόσιες χιλιάδες δολάρια το κιλό;
Απορημένος για το πόσο μπορεί να πήγε η τρούφα των ζαχαροπλαστείων – επειδή μόνο αυτή ήξερα! – τόλμησα να σκεφτώ ότι μάλλον βρισκόταν στο έλεος μιας παραζάλης λόγω έλλειψης σοκολάτας.
- Για άλλη τρούφα σου λέω.  Αυτή που φυτρώνει στη γη και κάτω από αυτήν! Τι σχέση έχει η τρούφα σοκολάτας; Αυτή αντιγράφει στο σχήμα την πραγματική τρούφα! Η άλλη τρούφα που όσο ανοιχτόχρωμη είναι τόσο πιο ακριβή πουλιέται. Αλλά χαλάλι της, βρε!  Να διάβασε να μαθαίνεις: Διακόσιες χιλιάδες δολάρια πουλήθηκε σε διεθνή δημοπρασία το σπάνιο και πανάκριβο αυτό είδος μανιταριού που αναπτύσσεται κάτω από τη γη και που ζύγιζε πάνω από ένα κιλό. Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις χώρες, μια λευκή τρούφα (σπάνιο και πανάκριβο είδος μανιταριού που αναπτύσσεται κάτω από τη γη) που ζύγιζε πάνω από ένα κιλό πουλήθηκε σε διεθνή δημοπρασία το Σάββατο αντί του καθόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 200 χιλιάδων δολαρίων.
Ο τυχερός που απόκτησε το σπάνιο αυτό έδεσμα είναι ένας πάμπλουτος πολίτης από το Χονγκ Κονγκ, ο ιδιοκτήτης πολλών καζίνο Στάνλει Χου, που χτύπησε την τιμή αυτή κερδίζοντας το σπάνιο φαγώσιμο από πολλούς ακόμα ενδιαφερόμενους από τη Ρώμη, το Λονδίνο, το Αμπού Ντάμπι και το Μακάο, όπως ανέφεραν οι οργανωτές της διεθνούς δημοπρασίας.
- Τα βλέπεις; Μου λες, λοιπόν, τι θα απογίνουμε χωρίς τρούφα;
Τον άφησα να μονολογεί. Η θειά μου η Αμερσούδα - ανήμπορη να βγει έξω - είχε φασολάδα και μου παράγγειλε να της πάω μια ρέγκα!
- Και να προσέξεις, να έχει φουσκωμένη την κοιλιά!
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου