Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   20/05/2008


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Γιατί μας βασανίζουν έτσι;
Κοντά στα άλλα προβλήματα νάσου και τα προβλήματα από έρευνες διαφόρων επιστημόνων που επιβαρύνουν …τα υπαρξιακά μας! Και να πεις ότι πρέπει να τις εμπιστεύεσαι; Λίγες φορές μετά από καμιά δεκαετία ή εικοσαετία αναίρεσαν πράγματα και θαύματα και επιβεβαίωσαν τα ακριβώς αντίθετα; Και τρέχαμε μετά να ακολουθήσουμε τις γνωματεύσεις τους!
Τώρα σου λέει χρειάζεται ρολόι …στον ύπνο! Ο …καλός ύπνος βασίζεται πάνω στο …χρονοδιάγραμμα που θα βάλεις και φυσικά να εφαρμόσεις. Και αυτό με …εγγλέζικη νοοτροπία. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.
Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, ή περισσότερο από εννέα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που συνδέουν τον ακανόνιστο ύπνο με προβλήματα βάρους του οργανισμού.
Στην μελέτη αυτή ελήφθη υπόψη και το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη γυμναστικής. Η μελέτη στηρίζεται σε προσωπικές συνεντεύξεις 87.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ από το 2004 μέχρι το 2006, ενώ όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τέτοιου είδους μελέτες δεν αποδεικνύουν τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος και για το λόγο αυτό δεν είναι σαφές αν το κάπνισμα προκαλεί αϋπνία ή το αντίθετο. Δηλαδή; Ακόμα δεν είμαστε σίγουροι;
Επίσης, δε λαμβάνει υπόψη την επίδραση άλλων παραγόντων όπως η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κάπνισμα, το φαγητό, τις διαταραχές του ύπνου και άλλα προβλήματα. Τι σόι έρευνα είναι πια αυτή; Ναι μεν, αλλά…βλέπουμε!
Σε μία άλλη μέτρηση, σχεδόν οι μισοί αυτών που κοιμόταν εννέα ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ δεν έκαναν κάποιου είδους σωματική άσκηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες. Για τους τελευταίους ωστόσο, το γεγονός αυτό εξηγείται εν μέρει από το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι άτομα προχωρημένης ηλικίας, και κατά συνέπεια με πολύ μικρότερες πιθανότητες να ασκούνται ή να αθλούνται.
Εμείς σε ποια κατηγορία είμαστε;
Των έξι ωρών ή των εννέα; Και εκείνη τη στιγμή που θα αρχίζω να βυθίζομαι στα μαύρα σκοτάδια θα πρέπει να πεταχτώ από το κρεβάτι για να σημειώσω την ώρα για να κάνω μετά προσθαφαιρέσεις μόλις …σκάσει η μέρα;
Μάλλον θα αλλάξω κατηγορία.
Θα προτιμήσω αυτήν με την κατάθλιψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου