Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 23/12/2008


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Τελικά τα καταφέραμε!
Οι μεγιστάνες της παγκόσμιας οικονομίας κατάφεραν να διυλίσουν τον κώνωπα και να παγκοσμιοποιήσουν την κρίση. Και μια κρίση είναι πάντα μια κρίση με τις απαραίτητες επιπτώσεις και συνέπειες.
Σιγά σιγά φουντώνουν οι προαναγγελίες των συνεπειών και αρχίζει μια υποβόσκουσα φοβία και ένα ανεξιχνίαστο άγχος να κυριεύει το εσωτερικό και το εξωτερικό του περιβλήματος μιας ισορροπημένης τάξης.
Η παγκοσμιοποιημένη κρίση του πετρελαίου πνέει τα λοίσθια. Μέχρι πρότινος η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου προκαλούσε ρίγη συγκινήσεως και προβλήματα ισορροπήσεως του κέντρου βάρους έμψυχων και άψυχων οργανισμών. Ο πανικός επιβίωσης κυριαρχούσε πάνω στις τρεμάμενες ψυχές της ανάπτυξης. Στα δυσθεώρητα ύψη βρισκόταν η απελπισία και το άγχος της κυριαρχίας του. Και οι προβλέψεις προσκυνούσαν μπροστά στον καλπασμό του.
Και ξαφνικά η πτώση ήταν ακαριαία και στον τόπο. Το πετρέλαιο προσπαθεί να μαζέψει τα χαμένα κομμάτια του που σκορπισμένα δεξιά και αριστερά  αναζητά μια καλύτερη μοίρα. Σε λίγο δεν απομένει παρά να μοιράζεται δωρεάν.
Το παιχνίδι συνεχίζεται σε άλλη μορφή τώρα. Η μονόπολι συνεχίζεται με κάθε παίκτη να εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες στο παιχνίδι.
Τα προβλήματα αναφύονται σαν μανιτάρια παντού. Κανένας δεν μπορεί να διαφύγει τον κίνδυνο. Όλοι θα πληρώσουν τις επιπτώσεις. Όλοι θα ανεχτούν τις συνέπειες. Όλοι είναι χαμένοι. Πέφτει το πετρέλαιο αλλά ανεβαίνει ο πληθωρισμός στην Ισλανδία, χώρα άμεσου δείγματος της παγκοσμιοποιημένης κρίσης. Με μπερδεμένη ψυχολογία κυκλοφορεί ο πληθωρισμός αφού κατά τη μυθιστορηματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου ανέβαινε και τότε. Η σύγχυση επικρατεί σε όλους τους διαδρόμους της φιλεύσπλαχνης Παγκόσμιας Εταιρίας Οικονομικών Διαδικασιών.
Είναι, όμως, όλοι χαμένοι ή φαίνονται χαμένοι;
Οι απειλές πάνε και έρχονται. Καμία χώρα δεν θα γλυτώσει από την κρίση. Όλες στο πυρ το εξώτερο. Ποια θα γλυτώσει; Καμία;
Θα φανεί. Θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου