Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 18/12/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Βασικά πρέπει να είμαστε όλοι θυμωμένοι!
Μια χώρα ολόκληρη, χώρες ολόκληρες, ο πλανήτης ολόκληρος, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, πρέπει να βράζουν από θυμό. Κανονικά πρέπει να είμαστε μια ομάδα θυμωμένων ανθρώπων που να εκδηλώνει το θυμό του μέσα στο σπίτι, στην αγορά, στους δρόμους και τα καλντερίμια. Και αν δεν υπάρχει αυτό, σημαίνει ότι είμαστε αρκετά μορφωμένοι ώστε να μπορούμε να συγκρατούμε το θυμό μας. Διότι αν μπορείς και ελέγχεις το θυμό σου σημαίνει ότι το πνευματικό σου επίπεδο είναι αρκετά ανεβασμένο. Αν τον εκδηλώνεις σημαίνει ότι ...πρέπει να καθίσεις και πάλι στο θρανίο για να μορφωθείς.
Εκτός και εάν έχεις παιδιά οπότε δικαιολογείσαι να βρίσκεσαι σε κατάσταση θυμού. Τότε είτε είσαι ή δεν είσαι μορφωμένος, η ύπαρξη παιδιών δικαιολογεί και την ύπαρξη θυμού. Αχ! καημένοι γονείς τι τραβάτε και δεν το μαρτυράτε!
Από την άλλη πλευρά όμως, η εκδήλωση θυμού κάνει καλό. Μπορεί να είναι ένα αρνητικό συναίσθημα και μπορεί να έχει σημαντικές ψυχικές και σωματικές συνέπειες αν διαρκεί πολύ αλλά η σύγχρονη ψυχολογία ανατρέπει την κατάσταση.
Σήμερα η ψυχολογία θεωρεί το θυμό φυσικό συναίσθημα που βοηθάει έναν ανθρώπινο οργανισμό να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και να εκτονωθεί. Κάτι σαν ασφαλιστική δικλίδα απόρριψης όλων των επιβλαβών τοξινών!  Και όχι μόνο αυτό! Όσοι εκδηλώνουν το θυμό τους ζουν περισσότερα χρόνια από τους υπόλοιπους. Εννοείται ότι συζητάμε για θυμό εντός λογικών ορίων. Όχι ...ταύρος εν υαλοπωλείω!
Ένας μορφωμένος υποτίθεται ότι έχει καλύτερη εργασία οπότε λογικά έχει και μεγαλύτερο εισόδημα. Στις μέρες μας αυτό βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Διότι ένα σωρό μορφωμένοι δεν έχουν καν εργασία. Τι πρέπει να κάνουν αυτοί; Να συμφωνήσουν με την έρευνα ή να τα κάνουν όλα ...λαμπόγυαλο; Σε περιόδους οικονομικής κρίσης παρατηρείται ...έξαρση του θυμού και εξαιρετικά δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον.
Πάντως, προς το παρόν, δεν φαίνεται ανάλογη έξαρση του θυμού!
Η οικογένεια με παιδιά μπορεί να είναι μια πηγή ευτυχίας αλλά δεν παύει να είναι και μια ...φωλιά του κούκου! Παρατηρούνται εκρήξεις θυμού και επιθετικές συμπεριφορές που είναι μια θετική κατάσταση και μια υγιής συμπεριφορά. Εντός λογικών ορίων πάντα! Για αυτό λοιπόν, ο θυμός είναι υγεία! Εκτονωθείτε!
Και όλα αυτά σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο του τμήματος κοινωνιολογίας που θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2010 στο "International Handbook of Anger", δηλαδή  Διεθνές Εγχειρίδιο του Θυμού!
Ναι υπάρχει και αυτό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου