Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 17/11/2008


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Οι πάσης φύσεως εορταστικές εκδηλώσεις έχουν καταντήσει πλέον κάτι σαν τις ...παγκόσμιες ημέρες. Είναι, δηλαδή, για παράδειγμα, σήμερα παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος; Από το πρωί μέχρι το βράδυ εξαπολύονται μηνύματα και ...εκπαραθυρώσεις  για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού! Γλέντια ο Τσέχωφ!
Και ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα, ως δια μαγείας, παύει το ...αβυσσαλέο μίσος κατά του καπνίσματος. Λες και δεν υπάρχει στη ζωή μας. Λες και τις υπόλοιπες μέρες το κάπνισμα γίνεται υγιεινό! Η ζωή συνεχίζεται κανονικά μέχρι την επόμενη παγκόσμια ημέρα. Πού μπορεί να είναι η παγκόσμια ημέρα ...των καπνοβιομηχανιών!
Το ίδιο συμβαίνει και με την 16 Οκτωβρίου, την 28 Οκτωβρίου. Δικαιολογημένα ίσως εδώ γιατί πέφτουν τον ίδιο μήνα και όσο νάναι μπερδεύουμε τις ...εθνικότητες των αντιπάλων. Όσο να πεις δεν αναφέρεται και το ανάλογο έτος οπότε ...πότε ήταν οι Τούρκοι ή οι Γερμανοί; Το 1912 ή το 1940;  Και από την άλλη, η 25 Μαρτίου είναι σε άλλο έτος, πάμε σε βάθος χρόνου. Αρχίζουν και μπλέκουν τα πράγματα χειρότερα. Οπότε τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Πώς να συνδυάσει γεγονότα και ημερομηνίες; Υπάρχουν τόσα άλλα σοβαρά θέματα να απομνημονεύσει και να θυμάται κανείς! 
Η 17 Νοέμβρη - η επέτειος, εννοείται! - ακολουθεί έναν άλλο δρόμο μοναχικό και επανέρχεται στις μνήμες λόγω μη λειτουργίας του κανονικού προγράμματος του σχολείου. Και ένα μικρό άγχος - να μην πάρουμε απουσία! Για μετά βλέπουμε, μπορεί να φύγουμε και νωρίτερα!
Και τι συμβαίνει την επόμενη ημέρα;
Αναζητούμε την επόμενη αργία για να απολαύσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. 
Μας ενδιαφέρει το σήμερα και αποκλειστικά το σήμερα. Το χθες ανήκει σε άλλους. Οι ρίζες μας ανήκουν στο μέλλον επειδή πλέον λειτουργούν αντίστροφα!
Πνίγονται από την ανεπαίσθητη αλλά ουσιαστική διαστροφή της αγχωμένης παρουσίας μας. Και καταλήγουμε σε μια λήθη που αναζητά το παρελθόν της καταδιωγμένη από το ανήμπορο τέλος της διαγραφής της.
Η καραμέλα της ισοπέδωσης δεν είναι υποχρεωτική. Ο καθένας μπορεί να τη ...φτύσει μιας και οι παρενέργειες του σακχαρώδους διαβήτη είναι ήδη ολοφάνερες.
Η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη.
Είναι όμως; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου