Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  23/05/2008


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Σχεδόν καθημερινά πλέον καταφθάνει και μια είδηση από κάποιο σημείο της γης όπου φαίνεται ξεκάθαρα η ...μετάλλαξη του ανθρώπινου χαρακτήρα και των ιδιοτήτων του που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα.
Προϊόν ενδοοικογενειακής βίας φαίνεται, με μια πρώτη ανάγνωση, η αχαρακτήριστη συμπεριφορά δύο αγοριών επτά και εννέα ετών. Τα δύο αγόρια τα οποία είναι αδέλφια ζουν στην Αργεντινή σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που σύμφωνα με πληροφορίες  διαδραματίζονται σκηνές ταινιών βίας και συναφών πολεμικών τεχνών.
Η αδιανόητη συμπεριφορά των μικρών αγοριών γίνεται αντικείμενο ελέγχου από ψυχιάτρους που προσπαθούν να βρουν τα αίτια του καταστροφικού τους χαρακτήρα.
Κατηγορούνται ότι βασάνισαν και σκότωσαν ένα κορίτσι δύο ετών!
Μένει αποσβολωμένος κανείς διαβάζοντας τη δήλωση της δικαστού ότι τα δυο μικρά αγόρια όχι μόνο δεν έδειξαν “κανένα έλεος για τον αφόρητο πόνο που προκαλούσαν στη μικρή αλλά αντίθετα εμφανίστηκαν να αντλούν ικανοποίηση από το φόνο”.
Εξαιρέσεις που ίσως επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Όταν, τελευταία, οι εξαιρέσεις εμφανίζονται καθημερινά ο κανόνας θα καταλήξει να γίνει εξαίρεση!  
Είναι μόνο η ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας που διαμορφώνει και σχηματίζει καταστροφικούς χαρακτήρες; Σίγουρα είναι η πρώτη κατασκευή αλλά η συνέχιση της οικοδόμησης χρειάζεται υλικά και από τον πιο κοντινό και τον πιο μακρινό περιβάλλοντα χώρο.   
Τι να μπορεί να προκύψει από τις δηλώσεις ότι “τα δυο παιδιά είναι ιδιαίτερα βίαια και χρειάζονται καθοδήγηση για να ενταχθούν στην κοινωνία την οποία δεν είχαν έως σήμερα”;
Είναι ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει τη στιγμή που δεν υπάρχει πτώμα. Σύνηθες κλισέ αστυνομικών ταινιών και μυθιστορημάτων. Η πραγματική κοινωνική ζωή όμως δεν είναι η ονειρική ζωή ούτε μιας ταινίας ούτε ενός μυθιστορήματος. 
Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια μικρογραφία ...των οδών και των παρόδων που ακολουθεί το κάθε παιδί μόλις ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του και ρίξει το πρώτο του βήμα στο πεζοδρόμιο.
Δυστυχώς το ηλεκτρικό είναι πανάκριβο και δεν μπορούμε να ...φωτίσουμε όλες τις οδούς και τις παρόδους αυτών. Κάθε είδους βία μπορεί και κυκλοφορεί ανενόχλητη.
Ακόμα και αυτή η βία στη διατροφή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου