Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   25/08/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Σεβαστή μας γιαγιά, σου φιλούμε το χέρι.
Εμείς είμαστε πολύ καλά και το αυτό επιθυμούμε και για εσάς...!

Χρώματα από μια άλλη εποχή, συνήθειες από το βάθος του χρόνου και μια αποπνικτική ατμόσφαιρα βαριάς σκόνης που δεν αντέχεται σήμερα. Οι εποχές άλλαξαν, η πρόοδος έφερε τα πάνω κάτω και η ζωή συνεχίζεται με τους δικούς της ρυθμούς.
Εποχές που η αλληλογραφία είχε τον πρώτο λόγο στην επαφή και επικοινωνία ατόμων που ζούσαν σε διαφορετικές πόλεις και χώρες. Μετά ήρθε το τηλέφωνο και οι επιστολές άρχισαν να μειώνονται. Αργά μεν αλλά σταθερά. Ακόμα κρατούσε το βασίλειο τους διότι η μεγαλύτερη ανάλυση σχολίων και γεγονότων χρειαζόταν χαρτί και μολύβι. Άσε που μπορεί να κρυφάκουγε και η τηλεφωνήτρια αφού στα καλά καθούμενα, εκεί που μιλούσες έμπαινε στην μέση και ενημέρωνε ότι πέρασαν τα τρία λεπτά και σε ρωτούσε αν θα συνεχίσεις. Τι, να μάθει τα οικογενειακά μας;
Τώρα πλέον με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο άχρηστο το χαρτί και το μολύβι και οι συλλογές γραμματοσήμων αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση για τους ...μεσόκοπους και προκαλούν ένα βλέμμα απορίας για τους νεώτερους. Άχρηστα πράγματα στην εποχή της ταχύτητας!
Η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ βλέπει τα κέρδη της να σημειώνουν μια κατακόρυφη, ελεύθερη πλέον, πτώση καθώς ο όγκος της μετακινούμενης αλληλογραφίας μειώνεται δραματικά. Δεν αλληλογραφεί πλέον ο κόσμος όπως παλιά. Να’ ναι καλά το διαδίκτυο, το τηλέφωνο και τα μηνύματα του κινητού. Ένα μεγάλο χωριό με ελάχιστες αποστάσεις. Όποια στιγμή θέλεις βρίσκεσαι από την Μεσόγειο στη Γη του πυρός... Είναι το ίδιο να γράφεις μια επιστολή κλασικού τύπου, να την ταχυδρομείς και περιμένεις απάντηση τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα...;
Έως και 32.000 ταχυδρομικοί σταθμοί και υποκαταστήματα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τις πόλεις και τα χωριά των ΗΠΑ, καθώς η υπηρεσία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μείωση αλληλογραφίας στην ιστορία του. Τα μισά γραμματοκιβώτια έχουν καταργηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, φτάνοντας τα 175.000 κιβώτια σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι εποχές τελειώνουν, οι συνήθειες μεταλλάσσονται, και η ζωή τραβάει την ανηφόρα της και ενίοτε την κατηφόρα της.
Ενώ η απορία μένει η ίδια.
Μέχρι που μπορεί να φτάσει η τεχνολογία;
Γίνεται η ζωή μας πιο απλή ή πιο πολύπλοκη; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου