Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 19/03/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Πόση απόσταση μπορεί να έχουν;
Πόσο να απέχει η έλλειψη εγκεφαλικών κυττάρων από τη βλακεία και την πρωτόγονη άγνοια; Η αφέλεια που υποτίθεται ότι είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου γένους προ αμνημονεύτων ετών και αιώνων, τι θέση μπορεί να έχει σήμερα που υποτίθεται ότι η εποχή μας είναι ...προχώ. Και τι ωφελεί ο σθεναρός ισχυρισμός ότι η εκπαίδευση και η παιδεία έχουν αλλάξει τον κόσμο; Μάλλον τον έχουν αλλάξει εκεί όπου χρειάζεται, εκεί όπου απαιτείται εκεί όπου θέλουν οι των άνω διαθέσεις και προβληματισμοί.
Η διανομή του πλούτου της παιδείας διανέμεται και κατανέμεται αναλόγως. Και αναλόγως παρατηρείται η αντίστοιχη της έλλειψη με πρωτοφανή για την ...προχώ εποχή μας.
Το άκρως εξωφρενικό για την εποχή μας συνέβη στην Ινδία.  Οι κάτοικοι μιας περιοχής στα βόρεια της χώρας πάντρεψαν δυο βατράχια για να εξευμενίσουν τους θεούς της βροχής και να στείλει επιτέλους βροχή στην άνυδρη τους γη που πλήττεται από την συνεχόμενη ξηρασία.
Είναι τόσο κακοί οι θεοί τους που τους τιμωρούν; Τι αμαρτίες πληρώνουν οι ταλαίπωροι κάτοικοι αυτής της περιοχής και βασανίζονται; Τους εκδικείται ο θεός με την έλλειψη του νερού; Και αλλού γιατί ταλαιπωρούνται από πλημμύρες με τόση σπατάλη βροχής; Ανιση κατανομή με επώδυνες παρενέργειες.
Η ύπαρξη ...ανεγκεφαλισμού δεν είναι προνόμιο μόνο ταλαίπωρων χωρών. Συναντάται και ευδοκιμεί και σε εύκρατες αναπτυγμένες και υπό ανάπτυξη χώρες. Υπάρχει και όσο πάει βελτιώνεται (!) σε περιορισμένους μικρόκοσμους και προσπαθεί να επιδείξει την ευμάρεια του και τα ιδιότυπα πανευτυχή χαρακτηριστικά του.
Προσπαθεί να επιβληθεί και ίσως το καταφέρνει με επιτυχία να εδραιωθεί σε ένα σύστημα που έχει χάσει τον δρόμο του και πιστεύει ότι δεν χάθηκε αλλά σφυρίζοντας ανέμελα προσπαθεί να δείξει ότι κάνει τον απογευματινό του περίπατο.
Ποιος θα μας διαφυλάξει από τον συνεχή βομβαρδισμό ενός δήθεν αφελούς παιχνιδιού; Τα τρανς λιπαρά κάνουν κακό στην υγεία του σώματος. Και υπάρχει ένας αγώνας ενημέρωσης για την αποφυγή τους.
Από τη ...σοβαροφανή μωρία που πλήττει τον εγκέφαλό μας ποιος θα μας απαλλάξει;  
Η τηλεόραση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου