Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 20/02/2009


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ


Έχουμε μερίδιο ευθύνης και εμείς!
Δηλώσεις, δηλώσεις και απαστράπτουσες αποδοχές μεριδίου ευθύνης. Ε! και; Η αποδοχή ευθύνης απέχει παρασάγγας από την πραγματική κατάσταση και το αποτέλεσμα της αποδοχής. Μεγαλόπνοες κουβέντες στα γυάλινα παράθυρα και εντυπωσιασμός συνόλου.
Ποια αλλαγή μπορεί να έχουμε όχι μόνο με την αποδοχή της ευθύνης αλλά και της ανάλογης τιμωρίας που μας αναλογεί; Μας αναλογεί η ευθύνη αλλά γιατί σταματάμε εκεί; Για το ποσοστό τιμωρίας ουδέν νεώτερο!
Οι μαθητές τιμωρούνται, και έτσι πρέπει ίσως να είναι, για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους. Οταν όμως δημοσίως δηλώνουμε ότι μας αναλογεί ποσοστό ευθύνης από πού θα αντλήσουμε τους μηχανισμούς της δικιάς μας τιμωρίας; Διότι καλά είναι να το αποδεχόμαστε αλλά μετά τι γίνεται;
Αλλεπάλληλες συζητήσεις για την ανάρμοστη συμπεριφορά μαθητών σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης που κλείδωσαν στο γραφείο του καθηγητές τους επειδή αρνήθηκε η διευθύντριά τους αφισοκόλληση εκ μέρους τους. Πέραν αυτού ουδέν!
Κάπου εδώ συγχέονται τα όρια των δημοκρατικών μηχανισμών και της πλήρους ελευθερίας που ίσως αγγίζει τα όρια του ...κάνω ό,τι θέλω. Η πλήρης εναρμόνιση της κατανόησης υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Από εκεί αρχίζει το χάος και συγγνώμη ...το μπάχαλο!
Η υποτονική  παιδείας μας σε στοιχειώδη και βασικά θέματα μας αναγκάζει να λειτουργούμε ανεξέλεγκτα και με μια τάση νεοπλουτισμού σκέψης όσον αφορά την πλήρη ελευθερία και τα χαρακτηριστικά της. Καταλήγοντας να στρατοπεδεύουμε σε πλούσιες σαβάνες πρωτογονισμού.
Ο συνεχής κανονιοβολισμός που επικρατεί για την εμπέδωση της πλήρους ελευθερίας και της άγονης γραμμής για την βελτίωση του καθενός ατόμου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Από τη μια αποδεχόμαστε το μερίδιο ευθύνης μας χωρίς να αναφέρουμε τεχνηέντως το ποσοστό  γιατί μπορεί να αγγίζει και την ...τελειότητα και από την άλλη προσφέρουμε νυχθημερόν ανεξάντλητο ...κέτερινγκ για την βελτίωση του είδους που θέλουμε να αναπαράγουμε.
Είμαστε φαιδροί και δεν το έχουμε καταλάβει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου