Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 23/03/2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ"  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  23/03/2011


Φτωχούληδες του Βύθουλα!!!
Θέλετε και αγάλματα!  Άλλο τίποτα;
Μέσα στο πνεύμα της εποχής ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Να σας τα δανείσουμε πολύ ευχαρίστως. Και με σειρά προτεραιότητας, λέει ο αθεόφοβος! Μαθημένοι σου λέει οι Έλληνες με τα δάνεια, τι ένα περισσότερο; Δάνεια να κυκλοφορούν για να μην χάνουμε κιόλας.
Διότι αν πάρουμε υπόψη και τα δάνεια μετά την επανάσταση και μετά - του 1821 ντε! - πάλι χαμένοι είμαστε. Δάνεια και τότε; Τότε να δείτε! Δεν άλλαξε τίποτα από τότε! Αντίγραφα να έβγαζες, διαφορά καμία! Το ίδιο χάλι, η ίδια ρεμούλα, η ίδια λογιστική αφαίμαξη! Τους άξεστους φουστανελοφόρους που θέλουν και δάνειο! Αλλά ας είναι! Κερδισμένοι βγήκαν και τότε!
Μόνο δανεικά μας τα δίνουν οι εγγλέζοι τα αγάλματα και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να τα πάρει …ως δάνεια! Και καλά κάνει! Να μας δανείζουν δικά μας πράγματα!
Διότι ο ανωτέρω διευθυντής – Νιλ Μαγκρέγκορ με το όνομα – είναι προθυμότατος να μας δανείσει τα αγάλματα αλλά εμείς αντιδράμε. Βρέθηκε στην Αυστραλία στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου του βιβλίου και η εφημερίδα The Sydney Morning Herald του είχε αφιέρωμα γιατί θα δώσει και μια διάλεξη στο  Art Gallery για να προωθήσει το βιβλίο του. Ας μην είχε κλεμμένα το μουσείο να κλαίνε μανούλες δεξιά και αριστερά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για τον χαμένο πολιτισμό τους και σου έλεγα εγώ…
Και δήλωσε ότι «τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν νόημα μόνο όταν εκτίθενται στο σύνολό τους, ως αφηγητές όλης της ανθρώπινης ιστορίας, συνεπώς είναι απαραίτητο να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να τα επισκεφθεί, εφόσον δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον Παρθενώνα».
Αυτό όποιος το κατάλαβε το κατάλαβε. Είναι βαθιά νοήματα! Διότι και εδώ μπορεί να τα επισκεφτεί κανείς. Μουσείο έχουμε. Το καμαρώνουμε κιόλας! Αλλά ποιος θα μείνει μετά να επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο; Άσε που θα ανοίξουν και οι ασκοί του Αιόλου και θα ζητάνε και οι άλλοι μετά…
Πάντως μια καλή ιδέα είναι να τα δεχτούμε ως δανεικά. Έρχονται στα πάτρια εδάφη και δεν τα επιστρέφουμε. Θα ξεχάσουμε να τα στείλουμε. Θα το παίξουμε χαζοί! Τι θα μας κάνουν; Θα μας κηρύξουν τον πόλεμο; Θα μας τρέχουν στα δικαστήρια; Θα μας ζητούν λεφτά; Αφού δικά μας είναι!
Για να το σκεφτούμε λίγο!
Δεν είναι κακό!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου