Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 11/10/2010


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  11/10/2010

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Γκουρμέ καταστάσεις απείρου κάλλους!
Όπου σταθείς και όπου βρεθείς! Γυαλιστερές, αχνίζουσες σελίδες σε πολύχρωμες εικόνες, τρισδιάστατες εικόνες πολύτιμων υλικών που στροβιλίζονται κάτω από το φακό και προκαλούν ουρανίσκους. Η χώρα ένα απέραντο γκουρμέ εστιατόριο. Το εθνικό χόμπι των Ελλήνων είναι ...η μαγειρική.
Πληθώρα περιοδικών, εκπομπών ταλανίζουν την όραση και την όσφρηση των απανταχού κομπάρσων των οποίων λεηλατείται η υπομονή. Τι να πρωτοπρολάβει να μαγειρέψει κανείς; Πόσα υλικά να έχει στην κουζίνα του για να υλοποιήσει τις δελεαστικές προσφορές; Μήπως υπονοεί κάτι ο ...ποιητής και εμείς ...βαρκούλες αρμενίζουνε; Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο. Και το λέει εκ της πλαγίας οδού;
Διότι πλημμυρίζει το βλέμμα νοστιμιές αλλά ο ουρανίσκος χάσκει μετέωρος και πληγωμένος. Αδυνατεί να επέλθει η πλήρης απόλαυση. Η τηλεόραση δεν διαθέτει χαρακτηριστικά προσφοράς όσφρησης. Η επιστήμη φτάνει μέχρι εδώ!
Και ο κακομοίρης τηλεθεατής ή αναγνώστης ξεφυλλίζει ή κάνει ζάπινγκ και απογοητευμένος οδεύει κάθιδρος για την παρασκευή φασολάδας ή τραχανά! Η κουζίνα του διαθέτει μόνο αυτά! Δεν είναι για πολλά πολλά! Ως προς τι λοιπόν αυτός ο καταιγισμός επιθέσεων στον ανικανοποίητο ουρανίσκο;
Ποιός προλαβαίνει να ...μαγειρεύει και να απολαμβάνει το γεύμα του συνοδεία γαλλικής φινέτσας; Προφανώς οι επαΐοντες την υψηλή γαστρονομία. Η θειά μας η Αμερσούδα δεν έχει πανεπιστημιακές μαγειρικές γνώσεις. Οι φτωχικές της γνώσεις είναι απαγορευτικές για να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και σε μεγάλα φαγοπότια. Ούτε ξέρει να επιμελείται οπτικά τα πιάτα της για μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Αλλιώς έμαθε, δεν ξέρει από αυτά. Απολαμβάνει όμως τις παρενέργειες μιας οικονομικής κρίσης. Χωρίς να φταίει.
Και δεν συμμετείχε καθόλου στο 10% του οικογενειακού προϋπολογισμού που ...έφευγε σε καφενεία, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Ασχολιόταν μόνο με τη δική της κουζίνα και τη δική της μαγειρική. Και προ παντός απέφευγε της τελευταίας μόδας προκλητικές βιτρίνες. Οπότε τι να κόψει τώρα; Απλώς της κόβουν!
Και αποφεύγει τις έντυπες και τηλεοπτικές μαγειρικές διότι δεν μπορεί να τις καταλάβει. Διότι όλοι οι μάγειροι παρουσιάζουν, προτείνουν, δοκιμάζουν και ...χορταίνουν. Πώς να δοκιμάσει καμμιά πιρουνιά και ο άμοιρος τηλεθεατής από το γυαλί της τηλεόρασης;
Και απομένει ...έκπληκτος με το πιρούνι μετέωρο στο χέρι. Ίσα που πρόλαβε να περάσει την καρό πετσέτα γύρω από το λαιμό του. Και προσπάθησε να μην την σφίξει αρκετά.
Δεν ξέρεις τι γίνεται καμιά φορά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου