Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 08/04/2010


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΤΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ    08/04/2010

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Άρα ούτε και τότε περνούσαμε καλά!
Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους για να βρούμε το χαμένο εαυτό μας. Τη χαμένη νιότη των ονείρων μας και την αισιοδοξία μας που όσο πάει πνέει τα λοίσθια. Ποιά λοίσθια, δηλαδή, κοντεύουμε να κάνουμε εκταφή!
Ζούμε με ένα σχετικά μέσο δείκτη ευημερίας, με ένα σωρό προβλήματα υγείας να μας κατατρέχουν, οικονομικές έγνοιες από το πρωί έως το βράδυ, και οι ημέρες ευτυχίας και χαράς να κρυφογελάνε χαμένα μόνο σε ιστορίες του παρελθόντος. Αυτά για αρχή. Τα αισιόδοξα μηνύματα τέλος.
Η έρευνα έγινε την περίοδο 2005 – 2009 και απέδειξε ότι οι Έλληνες ζουν μια περίοδο ισχνών αγελάδων. Δεν είναι ευχαριστημένοι με τον ...περιβάλλοντα χώρο τους. Οι απαντήσεις δόθηκαν από χίλιους έφηβους πάνω από δεκαπέντε ετών. Τι απαντήσεις θα δινόντουσαν τώρα; Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου!
Πάντως αυτοί που νομίζουν και πιστεύουν ότι βρίσκονται σε μια περίοδο ακμάζουσας διαβίωσης παγκοσμίως βρίσκονται στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία. Ακολουθούν η Σουηδία, η Νορβηγία και από πίσω η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία να φτάνουν γύρω στη μέση. Δηλαδή στα βόρεια προάστια της ευρωπαϊκής ένωσης. Και εμείς οι φτωχοί κάτοικοι του Νότου νιώθουμε το ρίγος από το σύνδρομο του φτωχού συγγενή. Τουρτουρίζουμε στο ψύχος της γης της επαγγελίας μας.
Οι κάτοικοι των βορείων προαστίων απάντησαν ότι ζουν σύμφωνα με έναν “ακμάζοντα δείκτη ευημερίας”, ζουν χωρίς προβλήματα υγείας, λιγότερες οικονομικές έγνοιες και άγχος και περισσότερες ημέρες ευτυχίας και χαράς. Ενώ οι υπόλοιποι απαντήσαμε ότι ο δείκτης ευημερίας μας είναι απλώς “υποφερτός” διάγουμε βίο μέτριας ποιότητας, καταβάλλοντας καθημερινά συνεχείς προσπάθειες να τα “φέρουμε βόλτα”, με την υγεία μας και την ποιότητα της διατροφής μας να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Εχουμε, δηλαδή, τουλάχιστον στην γηραιά ήπειρο, μια κατάσταση τουλάχιστον τεσσάρων ταχυτήτων. Των βορείων προαστίων, του κέντρου και των νοτίων προαστίων. Με την τέταρτη ταχύτητα ασχολούνται γενικά χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Όχι ότι και η τρίτη ταχύτητα τα πάει καλά. Διότι τώρα αν γινόταν η έρευνα θα την είχαμε μαυρίσει. Κάτι σαν τους παλιούς μαυροπίνακες του παλιού καλού καιρού! Όχι ότι και τότε τα πράγματα ήταν καλύτερα! Από τότε ψάχνουμε να βρούμε τον δρόμο μας.
Αλλά δεν μας αφήνουν, αφηνόμαστε, ζούμε σε μια πλάνη; Τριγυρνάμε στα χαμένα σαν αλλοπαρμένοι και αφήνουμε ήχους και κραυγές και ο αντίλαλος τους προκαλεί διαταραχή των ακουστικών μας δυνατοτήτων;
Έχουμε φτάσει πλέον στα όρια της κώφωσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου