Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ    08/01/2009

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.
Θα πρέπει επιτέλους να ξέρουμε γιατί άλλοτε επηρεαζόμαστε από την διεθνή κατάσταση και άλλοτε όχι. Υπάρχουν όρια της επίδρασης και της παραζάλης που άλλοτε μας πιάνει και άλλοτε όχι;
Για παράδειγμα, όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο στην διεθνή αγορά ένας πανικός τιμών στην ελληνική αγορά. Οταν πέφτει κατακόρυφα, και ήδη είναι πεσμένο κατάχαμα συγκριτικά με άλλες χρονιές και ...κασσανδρικές προβλέψεις άκρα του τάφου σιωπή. Μόνο ένα σφύριγμα. Πώς λέμε σφυρίζει κλέφτικα; Κάπως έτσι. Και ένα απλανές βλέμμα κατά ταβάνι μεριά.
Τώρα που κυκλοφορεί μια οικονομική κρίση στην διεθνή αγορά ακόμα δεν ακούγεται τίποτα προς τα εδώ. Θα έρθει λέει. Δεν ήρθε η ώρα της. Οσονούπω θα σφυρίξει και προς τα εδώ.
Και αυτή είναι η απορία. Γιατί να μην έχουμε από τώρα οικονομική κρίση; Ετσι να λέμε ότι συμπλέουμε με την Ευρώπη και την Αμερική. Εκτός και αν ανήκουμε σε άλλη σφαίρα χωρών με βραδυφλεγή μεταφορικά μέσα επικοινωνίας.
Και συγχρόνως να δούμε τι είδους οικονομική κρίση θα διαβούμε. Διότι χρόνια ατελείωτα - ήμουν νιος και γέρασα – περιμένουμε να βγούμε από αυτό το τούνελ των οικονομικών δυσκολιών και να δούμε κάποιο φως. Ολο και περιμένουμε να δούμε καλύτερες μέρες αλλά από αναβολή σε αναβολή πάμε. Θα γίνουμε φτωχότεροι; Πόσο ακόμη; Θα μας τελειώσει το χαβιάρι; Δεν βαριέσαι! Υπάρχει και ο ταραμάς. Θα μας τελειώσει ο καπνιστός σολομός; Θα βολευτούμε με ...καπνιστές σαρδέλες. Θα είναι χειρότερα από την πείνα της Κατοχής; Μάλλον δύσκολο να πιάσει τους πληβείους των επαρχιών και των χωριών.
Αλλοίμονο στους έχοντες τα πλεονάζοντα που βλέπουν να κατρακυλούν τα κεφάλαιά τους στον κατήφορο και να βλέπουν τον κόσμο τους να χάνεται.
Από τα νέα που κυκλοφορούν στην πιάτσα πανικός έχει πιάσει τους εκατομμυριούχους των ΗΠΑ λόγω της κρίσης και βλέπουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους όπως παλιά. Κατά 30% είναι φτωχότεροι οι εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ λόγω κρίσης.
Δηλαδή αυτοί είναι φτωχοί ή παραμένουν πλούσιοι; Μήπως όμως είναι νεόπτωχοι – κατά το νεόπλουτοι – σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα; Μήπως η οικονομική κρίση θα επηρεάσει πιο πολύ τους καλομαθημένους;
Πάντως, καλού κακού ένα μπαχτσέ ας τον φτιάξουν σε μια άκρη της έπαυλής τους. Οσο και να πεις θα κερδίσουν ένα ποσοστό της χασούρας από τα ζαρζαβατικά. Και με λίγες κοτούλες θα εξασφαλίζουν και φρέσκα αυγά. Αν μάθουν και να ζυμώνουν, δεν θα έχουν ανάγκη κανένα.
Δεν είναι άσχημος και ο αγροτουρισμός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου