Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 03/06/2010


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 03/06/2010

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Κάποτε...!
Μια φορά και ένα καιρό, στην εποχή που έλειπε η τεχνολογία, η ανταλλαγή νέων και απόψεων γινόταν με την ανταλλαγή επιστολών. Ο ταχυδρόμος είχε βαρύ φορτίο. Και ήταν μια συμπαθητική φιγούρα της κάθε γειτονιάς. Κάποιος περίμενε γράμμα από ξενιτεμένους, άλλος περίμενε γράμμα από τον στρατευμένο γιό του, άλλος αδημονούσε για την σύνταξή του. Όλο και κάτι περίμεναν όλοι. Άσε που ήταν και στο φόρτε τους οι συλλογές γραμματοσήμων. Μόδα αξεπέραστη. Ατελείωτες σελίδες με γραμματόσημα!
Και φυλαγμένα τα γράμματα σε κάποιο κουτί για να στέκονται παρηγοριά όταν ήθελες να σκαλίσεις αναμνήσεις και να συγκινηθείς από τα παλιά. Κάτι σαν τις φωτογραφίες του παλιού καλού καιρού που δείχνουν πώς ήσουνα και να συγκρίνεις με το πώς είσαι. Αλληλογραφίες που αρκετές, από φωτισμένους ανθρώπους, πήραν τον δρόμο κάποιου εκδοτικού οίκου για να διαβαστούν από τους νεώτερους και να πάρουν λίγο από την φωτεινότητα του μυαλού τους.
Τώρα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Η αλληλογραφία έγινε μουσειακό είδος. Η επικοινωνία άλλαξε μορφή. Η τεχνολογία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.  Αντικαταστάθηκε επιτυχώς ή ανεπιτυχώς από το τηλέφωνο, από τα sms και την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Τέλος οι συγκινήσεις των επιστολών, τέλος τα αρωματισμένα επιστολόχαρτα, τέλος το δακρύβρεχτο χαρτί, τέλος το σφιχτό κράτημα του γράμματος στο χέρι που το ανέμιζε ψηλά δείχνοντας το σε όλη τη γειτονιά.  “’Ηρθε...! Ήρθε...!”
Δεν υπάρχουν πλέον οι φωτισμένοι και η αλληλογραφία τους. Σπάνιο πλέον είδος η έκδοση των αλληλογραφιών τους! Η ηλεκτρονική αλληλογραφία δεν χρειάζεται πλέον χαρτί, ούτε γραμματόσημα. Ούτε πια υπάρχει η χρονοβόρα καθυστέρηση ημερών για να αρπάξει από τα χέρια του ταχυδρόμου τη χαρά ή τη λύπη. Η εξάσκηση συναισθημάτων έληξε.
Τώρα πλέον η ηλεκτρονική αλληλογραφία επιτελεί άλλο έργο. Μπορεί και αυτή να διατηρείται, αλλά όχι σε πολύχρωμα χάρτινα κουτιά, για να διανέμεται και να χρησιμοποιείται προς διαφώτιση ενεργειών και χειρονομιών σύγχρονων πεφωτισμένων ανδρών!
Η μελέτη τους αποτελεί μια καλή εξάσκηση για τις νεότερες γενιές προς αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν στη μελλοντική τους καριέρα. Φήμες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, αναφέρουν ότι κάποιο πανεπιστήμιο μελετά την δημιουργία έδρας Νεοελληνικής Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας! 
Λέτε να μείνει κενή;  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου