Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! 03/05/2010


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  03/05/2010

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Ποιά είναι τα μυστικά της μακροζωίας;
Μεσογειακή διατροφή με όλα τα σχετικά και γνωστά πλέον συστατικά της, αποχή από λιπαρά και δολοφονικά τρόφιμα, μια ελαφρά γυμναστική διότι η καθιστική ζωή ...ταλαιπωρεί την κατάσταση υγείας, ελάχιστο έως καθόλου στρες και ένα απέραντο μόνιμο χαμόγελο καρφιτσωμένο στα φλογερά μας χείλη. Αυτό είναι όλο! Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Τα πράγματα είναι απλά, απλούστατα.
Αλλά δυστυχώς δεν ακολουθήσαμε τις επιταγές της σύγχρονης διατροφολογίας. Ωσάν ακρίδες πλιατσικολογήσαμε πάνω σε νεκρά πτώματα αγαθών εριφίων και τα ξεκοκαλίσαμε ως νηστικοί και πένητες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Και τί να σου κάνει ο έρμος μεταβολισμός; Ξαφνιάστηκε! Τι να πρωτοκάνει; Πού να πρωτοπάει; Ούτε με ολονύχτιες υπερωρίες δεν προλάβαινε να ανακυκλώσει οτιδήποτε εισερχόμενο. Και επήλθε μοιραία η παταγώδης αποτυχία της μακροημέρευσης του δαιμόνιου ελληνικού ονείρου!  
Από την άλλη, κρατήσαμε το ευδαιμονικόν του πράγματος και αφεθήκαμε στο λίκνισμα της γόνδολας σε ένα ρομαντικό ταξίδι αφήνοντας παράμερα τις έγνοιες, τα άγχη και τις σκοτούρες που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ηθελημένη άγνοια του πραγματικού μεταβολισμού. Ξανοιχτήκαμε στα πελάγη και αφουγκραστήκαμε τις σειρήνες που κυκλοφορούσαν ανέμελα και χαριεντιζόμασταν μαζί τους.
Αρκετοί έμειναν στα μετόπισθεν. Ατυχείς υπάρξεις που δεν πρόλαβαν να γευτούν ούτε ρανίδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Και ο μεταβολισμός τους απέμεινε στα φυσιολογικά όρια να δρέπει δάφνες κάτω από το βαρύ φορτίο του ιδρώτα τους. Και απέμειναν εκεί, εκκωφαντικά αθώοι!
Αναμένεται ιατρική γνωμάτευση για την θεραπεία ενός πληθωρικού μεταβολισμού. Απαιτείται η πλήρης εξυγίανσή του διότι εγκυμονεί και παράπλευρους κινδύνους. Υπάρχει περίπτωση εξάπλωσης της πανδημίας με επακόλουθο την αδυναμία στήριξης από οποιονδήποτε μηχανισμό. Διότι κανένας μηχανισμός δεν είναι ο από μηχανής θεός. Αλλά, δυστυχώς έτσι νομίζουμε και έτσι πιστεύουμε.
Καιρός είναι να γυρίσουμε την πλάτη στο παρελθόν, να αποτινάξουμε τον θρίαμβο της ιστορίας μας, να υπογράψουμε αποποίηση της κληρονομιάς που μας βαραίνει και να ασχοληθούμε με τη μακροβιότητα του μέλλοντός μας. Είναι καθήκον μας, διότι σε μας έλαχε να σταθούμε παράδειγμα προς αποφυγήν και δείγμα τιμωρίας σύμφωνα με την φίλτατή μας Αγγέλα. Και επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως καιρός είναι να κόψουμε τις επαναλήψεις.
Ας μην πάρουμε και το αριστείο!  
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου